Mainos

Nato:"Jugoslavian Kosovo-joukot on lamautettu"

Nato ilmoitti tänään, että Jugoslavian Kosovossa olevat asevoimat on lähes kokonaan lamautettu ja tärkeimmät liikenneyhteydet Serbiasta Kosovoon katkaistu. Kaksikymmentä prosenttia armeijan panssarivaunuista ja tykistöstä Kosovossa on tuhottu, samoin myös yli puolet Kosovossa olevien joukkojen ammuksista, kertoi puolustusliiton sotilasedustaja kenraalimajuri Walter Jertz.

Lisäksi Naton koneet ovat iskeneet kahdeksaan tärkeään komentokeskukseen Kosovossa, ja myös viestiyhteyksiä on tuhottu. Nato ilmoitti tuhonneensa myös lähes kaikki Tonavan yli kulkevat sillat Belgradin ulkopuolella. Vain kaksi siltaa on yhä ehjänä. Kaikkiaan on isketty 31 siltaan.

Naton koneet ovat iskeneet tähän mennessä 300 serbien sotilaskohteeseen. Niistä suuri osa on ollut panssarivaunuja, tykkejä, panssaroituja ajoneuvoja ja kuorma-autoja. Kaksi tärkeintä Kosovoon johtavaa rautatietä on suljettu liikenteeltä, kuten myös kaksi Serbiasta Kosovoon johtavaa päätietä. Serbian koko öljynjalostuskapasiteetti on tuhottu, sanoi Naton sotilasedustaja. Öljyvarastoista on tuhottu 70 prosenttia ja varastointisäiliöistä kolmannes.

Suurin osa osumista on Naton edustajan mukaan saatu kahden, kolmen viime viikon aikana, kun sää on parantanut ja lentokoneita on otettu tehtävään enemmän. Jertz vahvisti Naton strategiana olevan tyhjentää Kosovo serbisotilaista. Yhteydet Serbiaan on nyt suurelta osin katkaistu, hän sanoi.

Kaiken kaikkiaan Naton iskuilla on ollut "voimakas vaikutus" serbijoukkojen kykyyn hyökätä albaanisiviilien kimppuun. Kosovossa on oletettu olevan noin 40 000 serbisotilasta.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.