Nato-johtajat hyväksyivät EU:n laajentavan turvallisuusrooliaan

Nato-maiden johtajat hyväksyivät eilisiltana Washingtonissa sotilasliitolle uuden toimintalinjan, jossa muun muassa hyväksytään EU:lle laajempi rooli turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa sekä Natolle itselleen mahdollisuus toimia oman alueensa ulkopuolella.

Euroopan turvallisuus- ja puolustusidentiteetin sisällöstä käytiin kädenvääntöä, sillä Turkki vastusti Naton sotilaskoneiston antamista EU:n käyttöön. Hyväksytyn linjan mukaan EU voi hyväksyä sotilaallisia toimia, joissa Nato ei ole kokonaisuudessaan mukana. Kovin tarkkaa mallia 19 Nato-maan päämiehet eivät EU:n roolista laatineet. Naton pääsihteerin Javier Solanan mukaan keskusteluja jatketaan.

Solana kuvasi eurooppalaista turvallisuus- ja puolustusidentiteettiä tiedotustilaisuudessaan kahden kynän avulla. Päät vastakkain hänen nyrkissään ne kuvasivat Naton komentorakennetta. Osa rakenteesta, eli toinen kynä on mahdollisuutta erottaa eurooppalaisiin tarkoituksiin.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton piti EU:n uutta tehtävää tervetulleena. Hänen mielestään eurooppalaisten toiminta, jos se tapahtuu yhteistyössä Naton kanssa, vahvistaa sotilasliiton toimintakykyä ja helpottaa Yhdysvaltoja säilyttämään osallistumisensa Natoon.

YK:n päätöksen tarpeesta kiistaa

Naton uudessa strategisessa konseptissa sotilasliiton toiminta kriisinhallinnassa rajataan koskemaan euroatlanttista aluetta. Tätä pidettiin tappiona Yhdysvalloille, joka ei olisi halunnut mitään rajoituksia.

YK:n mandaatin tarpeesta Naton toimille alueensa ulkopuolella on edelleen eriäviä näkemyksiä. Ranskan presidentti Jacques Chirac julisti maalleen voitoksi, että hyväksytyn toimintalinjan mukaan Nato ei voi toimia alueensa ulkopuolella ilman YK:n turvallisuusneuvoston valtuutusta. Pääsihteeri Solanan vastaus siihen, tarvitaanko turvallisuusneuvoston päätöstä ennen Naton toimia oli yksinkertaisesti ei.

Venäjälle tarjottiin yhteistyötä

Naton huippukokouksen loppudokumentissa sotilasliiton 19 maan johtajat tarjosivat yhteistyötä Venäjälle, joka on jäädyttänyt suhteensa Natoon Jugoslavian pommitusten takia. Nato-johtajien mukaan koko Kosovon kriisin ajan Nato ja Venäjä ovat jakaneet kansainvälisen yhteisön yhteiset tavoitteet eli väkivaltaisuuksien pysäyttämisen, humanitaarisen katastrofin helpottamisen ja edellytysten luomisen poliittiselle ratkaisulle.

Nato-johtajat korostivat myös euroatlanttisen kumppanuusneuvoston merkitystä. Nato tarjoaa kumppaneille poliittis-sotilaallista kehystä Nato-johtoisiin rauhankumppanuusoperaatioihin, mikä parantaisi kumppaneiden asemaa operaatioiden poliittisessa ohjauksessa sekä niiden suunnittelussa ja komentojärjestelyissä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat