Nato-jäsenyys vastatuulessa

Kolmen suuren puolueen kenttäväki suhtautuu selvästi aiempaa kielteisemmin Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

MTV:n Sunnuntairaportin kyselyn mukaan liittoutumattomuus on saanut lisäkannatusta erityisesti keskustalaisten ja demarien piirissä. Sunnuntairaportti kysyi piirijärjestöväen kantoja Nato-jäsenyyteen myös kaksi vuotta sitten.
Sunnuntairaportti kysyi huhti-toukokuun vaihteessa 850:lta SDP:n, Keskustan ja Kokoomuksen piirihallituksen jäseneltä kantoja Suomen Nato-jäsenyyteen. Vastausprosentti oli 55.
Sama kysely tehtiin myös kaksi vuotta sitten. Seitsemästä Nato-kysymyksestä kolme keräsi suurimmat prosenttiluvut.
Pitäisikö Suomen siis liittyä Natoon? Kokoomuslaisista 18 prosenttia kannatti edelleen nopeaa liittymisaikataulua. Valtaosa kokoomuksen kenttäväestä sanoi kuitenkin jäsenyydelle ei, mutta takaportti pitää kuitenkin jättää auki.

Mahdollinenkin Nato-jäsenyys on kuitenkin menettänyt roimasti vetovoimaansa kaikissa kolmessa puolueessa. Nykyinen liittoutumattomuus miellytti eniten keskustan ja demareiden piirijärjestöväkeä. Tämän vaihtoehdon kannatus on lisääntynyt selvästi kahdessa vuodessa.

Nato-kantojen kielteisyys johtuu todennäköisesti Kosovon kriisista ja Naton kiistellyistä ilmaiskuista. Toisaalta myös liittoutumattomuuden hyvät puolet ovat tulleet esiin, kun presidentti Martti Ahtisaari on saanut näkyvän roolin sodan sovittelussa.
Kantoja kysyttiin myös ydinvoimasta ja valtion omaisuuden myymisestä Erityisesti suomalaisen teollisuuden vaatima viides ydinvoimala jakaa puolueaktiivien rivit.

Kielteisimmin ydinvoiman lisärakentamiseen suhtautuvat keskustalaiset, sen kannatus on taas erityisen korkealla kokoomuslaisilla, yli 60 % piiridemareista haluaa myös tällä vaalikaudella päätöksen uudesta ydinvoimalasta.
Kokoomuksen kenttäväki on jälleen omalla linjallaan, kun kysymyksenä on valtion omaisuuden myyminen. Lähes 80 prosenttia kyselyyn osallistuneista kokoomuslaisista haluaisi myydä valtion omaisuutta joko nopeammin tai nykyistä vauhtia.

Keskustalaiset ja demarit sitä vastoin laittaisivat myynnille jo kovasti jarrua. Lähes 40 % molemmissa ryhmissä on sitä mieltä että omaisuutta pitäsi yksityistää nykyistä hitaammin.
Yllätyksellisin lienee kuitenkin viimeinen kohta, jossa demarikenttä on selkeästi sitä mieltä, että valtion omaisuutta on nyt myyty riittävästi. Näin suuria prosenttilukuja olisi odottanut keskustalaisilta, jotka vaalien alla kampanjoivat voimakkaasti kansallisomaisuuden puolesta.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat