Mainos

Nato-jäsenyyden vastustus kasvanut

Suomen Nato-jäsenyydellä nyt nyt vähemmän kannattajia kuin vuosi sitten. Vastaajista 41 prosenttia pitäisi Suomen poissa siinäkin tapauksessa, että Ruotsi ja Baltian maat menisivät Natoon.

Myös EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on nyt vähemmän mieleen. Kansalaisten tyytyväisyys EU-jäsenyyteen on pysynyt viime vuoden tasolla. Myönteisesti suhtautuu 44 prosenttia ja vastaan on 26 prosenttia. Unioni sekä Suomen tärkeinä pitämät asiat ovat edelleen vieraita monille. Neljä kymmenestä on vain vähän tai ei lainkaan kiinnostunut EU:sta. Neljä viidestä tunnusti, että "pohjoinen ulottuvuus" on jäänyt itselle vieraaksi.

Myös EU:n itälaajeneminen arveluttaa

Euroopan unionin laajentuminen itään epäilyttää suomalaisia aikaisempaa enemmän. Sen uskotaan tulevan kalliiksi, tuovan uutta työvoimaa markkinoille, ja rahat käytettäisiin mieluummin oman maan syrjäseutujen hyväksi. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan uusi, tänään julkistettu mielipidetutkimus osoittaa, että kansalaisten mielipiteissä on tapahtunut kolmen viime vuoden aikana merkittävä muutos. Nyt kannatetaan selvästi enemmän yhteistyön tiivistämistä nykyisen EU:n puitteissa. Kun tiivistymistä kannatti kolme vuotta sitten vastaavassa kyselyssä 22 prosenttia vastaajista, nyt tätä mieltä oli 35 prosenttia. Samaan aikaan laajentumista kannattavien määrä on pudonnut 17 prosentista 9 prosenttiin.

Evassa epäilläänkin nyt, kärjistääkö itälaajentuminen jo selvästi rauhoittumaan päässeen EU-keskustelun uudelleen. -Jos asia kärjistetään niin, että jäsenmaksumme nousevat, ja samalla suhteellinen vaikutusvaltamme vähenee, niin edellytyksiä tiukallekin keskustelulle on olemassa, Evan tutkimusraportissa arvioidaan. Eva on kartoittanut kansalaisten mielipiteitä integraatiosta vuodesta 1992 lähtien.

Yhdyskuntatutkimus Oy:n toteuttama kirjallinen kyselytutkimus tehtiin syys-marraskuussa. Vastanneet 1277 henkilöä edustavat koko maan 18-70-vuotiasta väestöä. Itälaajentumisen alhainen suosio tuli ilmi myös, kun kansalaisilta kysyttiin, mitä Suomen pitäisi tehdä EU-puheenjohtajakaudellaan. Parista kymmenestä tarjotusta asiasta vähiten kannatusta sai juuri laajentuminen. Tärkeimpiä asioita kansalaisten mielessä ovat rikollisuuden torjunta, maatalouden elinkelpoisuuden turvaaminen, avoimuuden edistäminen EU:ssa sekä oman maan viennin edistäminen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.