Mainos

Nato-jäsenyyden kannatus laski

Nato-jäsenyyden kannatus on laskenut Suomessa entisestään.

Nato-jäsenyyden kannatus laski.

Entistä suurempi osa kansalaisista suhtautuu kielteisesti Suomen jäsenyyteen Natossa. Nato-jäsenyys saa viime viikolla tehdyssä mielipidemittauksessa vain 15 prosentin suuruisen kannatuksen, kun myönteisesti suhtautuvia oli vielä tammikuussa 24 prosenttia.

Suomen Gallupin STT:n toimeksiannosta toteuttamassa tutkimuksessa 68 prosenttia vastaajista suhtautuu kielteisesti jäsenyyteen puolustusliitossa. 16 prosenttia on kannastaan epätietoisia. Jäsenyyden vastustajien määrä on selvästi lisääntynyt kuukauden aikana.

Puolustusliittoon liittyminen saa eniten kannatusta kokoomuksen tukijoukoissa. Kokoomuslaisista jäsenyyttä kannattaa 31 prosenttia. Kielteisimmin jäsenyyteen suhtautuvat vihreiden kannattajat, joista 82 prosenttia on Nato-jäsenyyttä vastaan.

Vaahtoranta: Sodanuhka vieraannuttaa Natosta

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Tapani Vaahtoranta ei ole yllättynyt siitä, että esimerkiksi Irakin kriisi vähentää Suomen Nato-jäsenyyden kannatusta kansalaisten keskuudessa.

Vaahtoranta muistuttaa, että kannatuksen romahtaminen koettiin myös Kosovon kriisin seurauksena. Sitä ennen vuonna 1998 Natoon haluavia oli korkeimmillaan noin 30 prosenttia kansalaisista.

Vaahtorannan mukaan paljon esillä ollut erimielisyys Irakin kriisin ratkaisemistavasta ei ole pelkkä Nato-asia. Yhtä lailla se repii hajalle Euroopan unionia ja YK:n turvallisuusneuvostoa. Suomi on mukana EU:ssa ja YK:ssa. Sen sijaan Suomelle on ollut helpompaa, kun sen ei ole tarvinnut olla Nato-pöydässä ottamassa kantaa Turkin avustamista koskevaan kiistaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.