Mainos

Nato ja Venäjä: Vapaat vaalit Ukrainaan

Naton ja Venäjän antamassa yhteisessä lausunnossa kehotettiin Ukrainan presidentinvaalien osapuolia pidättäytymään väkivallasta.

Nato ja Venäjä vaativat vapaita ja oikeudenmukaisia vaaleja Ukrainaan. Nato ja Venäjä kehottivat Brysselissä julkistetussa yhteisessä lausunnossaan vaalien molempia osapuolia pidättäytymään väkivallasta ja äänestäjien häirinnästä.

Osapuolia kehotettiin lisäksi työskentelemään sellaisen vapaan ja oikeudenmukaisen vaaliprosessin puolesta, mikä heijastaisi Ukrainan kansan tahtoa.

Yhteinen lausunto annettiin Naton ulkoministerikokouksen yhteydessä, johon osallistui myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Naton pääsihteeri, hollantilainen Jaap de Hoop Scheffer piti yhteistä kannanottoa "merkittävänä läpimurtona". Vielä muutama päivä sitten Etyj-kokouksessa yhteisestä julkilausumasta ei pystytty sopimaan.

Ukrainan kiisteltyjen presidentinvaalien uusintakierros on määrä järjestää tapaninpäivänä 26. joulukuuta.

Etyj lähettää tuhatkunta vaalitarkkailijaa

Saksa lähettää 110 vaalitarkkailijaa Ukrainaan presidentinvaalien uusintakierrokselle, ilmoittaa maan ulkoministeriö. Saksalaistarkkailijat ovat osa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijaryhmää.

Kaikkiaan Etyj on lähettämässä tuhatkunta tarkkailijaa vaalien uusintakierrokselle. Ukrainan korkein oikeus mitätöi marraskuussa pidetyn vaalien toisen kierroksen vaalivilpin vuoksi.

Kanada on lähettämässä huomattavan määrän tarkkailijoita Ukrainaan, enimmillään 500. Kanadassa asuu noin miljoona ukrainalaista syntyperää olevaa. Yhdysvallat ilmoitti puolestaan lähettävänsä vaaleihin sata tarkkailijaa.

Ukrainan oppositio oli pyytänyt Etyjiltä paikalle 2000 tarkkailijaa, mutta järjestön edustajan mukaan tämän määrän kokoaminen olisi erittäin vaikeaa näin lyhyessä ajassa.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.