Mainos

Nato ja Venäjä sopimukseen sotilasyhteistyöstä

Naton ulkoministerien kokouksessa Liettuassa tehty sopimus antaa mahdollisuuden yhteisten sotaharjoitusten järjestämiseen ja helpottaa Nato-joukkojen kulkua Venäjän alueiden lävitse.

Sotilasliitto Nato on allekirjoittanut historiallisen sopimuksen sotilasyhteistyöstä Venäjän kanssa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov allekirjoitti sopimuksen yhdessä Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen ja muiden Naton ulkoministereiden kanssa Liettuassa, missä sotilasliiton ulkoministerit ovat koolla.

Sopimus helpottaa muun muassa sotaharjoituksien järjestämistä ja Nato-joukkojen kauttakulkua Venäjän alueiden läpi. Myös Venäjän joukkojen kuljettaminen Nato-alueiden läpi helpottuu.

- Sopimus on merkkipaalu Naton ja Venäjän välisissä suhteissa. Se on myös selvä merkki siitä, että yhteistyö sujuu mallikkaasti, sanoi Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer.

Venäjän parlamentin, duuman, on vielä ratifioitava sopimus, ennen kuin se astuu voimaan.

Ukraina haluaa Natoon ennen vuosikymmenen vaihdetta

Nato-ministerit keskustelivat Liettuan-kokouksessaan myös Ukrainan mahdollisesta liittymisestä sotilasliittoon. Ukrainan ulkoministerin Boris Tarasjukin mukaan maa on valmis liittymään Natoon vuoteen 2008 mennessä. Tarasjuk kertoi maan pystyvän tarvittaviin sotilaallisiin ja poliittisiin muutoksiin, joita jäsenyys edellyttää.

Naton pääsihteeri de Hoop Scheffer ei ennustanut Ukrainan liittymiselle mitään tiettyä päivämäärää. Hän kertoi Naton ja Ukrainan tehostaneen yhteistyötä, jotta maa voi saavuttaa edellytykset Natoon liittymiselle.

Venäjän ulkoministeri kommentoi Ukrainan mahdollista Nato-jäsenyyttä sanomalla, että kyseessä on Ukraina valinta, ketä se ottaa kumppaneikseen.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.