Mainos

Nato ja Jugoslavia umpikujassa

Sotilasliitto Nato ja Jugoslavian johtajat näyttivät tänään ajautuneen täydelliseen umpikujaan Kosovon kriisin selvittelyssä. Nato ilmoitti, että Adrianmerelle lähetään laivasto-osasto Kosovon tilanteen vuoksi. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj puolestaan ilmoitti, että Etyjin tarkkailijaryhmän johtaja William Walker jää Kosovoon, vaikka Jugoslavia on määrännyt hänet lähtemään.

Etyjin puheenjohtajamaan Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk kertoi, että hän oli kehottanut Walkeria jäämään Kosovoon. Jugoslavia määräsi Walkerin maanantaina lähtemään kahden vuorokauden kuluessa Kosovosta. Vollebäk arveli, ettei Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic pakota voimatoimin Walkeria lähtemään.

Nato varoitti tänään, että ilmaiskut Jugoslaviaa vastaan voidaan nyt aloittaa tarvittaessa 48 tunnin kuluessa. Aiemmin valmiusajaksi oli ilmoitettu 96 tuntia. Välimereltä siirretään Naton pysyvä laivasto-osasto Adrianmerelle, ja Egeanmereltä lähtee taas Naton "eteläinen iskujoukko" Adrianmerelle, entisen Jugoslavian rannikon edustalle.

Naton edustaja sanoi tänään Brysselissä, että Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic on ilmeisen haluton tekemään yhteistyötä kansainvälisen yhteisön kanssa tai noudattamaan Naton kanssa solmimiaan Kosovo-sopimuksia. Naton Euroopan joukkojen komentajan kenraali Wesley Clarkin mukaan Milosevic oli "karkea ja taipumaton" Belgradissa eilen käydyissä neuvotteluissa.
-Olimme kumpikin pettyneitä, joskaan emme yllättyneitä, Belgradissa saamastamme hyvin itsepäisestä ja taipumattomasta vastauksesta, Clark sanoi toimittajille Naton suurlähettiläiden kokouksen jälkeen tänään.

Naton suurlähettiläiden neuvosto kokoontui Brysselissä kuulemaan sotilasliiton johtavien kenraaleiden selostusta Jugoslavian johdon kanssa käydyistä Kosovo-neuvotteluista. Suurlähettiläät eivät sopineet mistään jatkotoimista.

Tarkkailijat vedetään pois?

Naton edustaja Jamie Shea sanoi kuitenkin, että Nato aikoo ryhtyä "tiettyihin varotoimiin", mikä saattaisi merkitä kansainvälisten tarkkailijoiden vetämistä Kosovosta. Kenraali Clark ja sotilaskomiteaa johtava kenraali Klaus Naumann neuvottelivat eilen seitsemän tunnin ajan presidentti Milosevicin kanssa. Kun Naumannilta kysyttiin tänään, olivatko he uhanneet taipumatonta Milosevicia ilmaiskuilla, tämä vastasi: "Se ei ole meidän tehtävämme".

Kenraaleiden on kerrottu vieneen Milosevicille kovasanaisen viestin, jonka mukaan serbijoukkojen hyökkäysten on loputtava Kosovossa. Ellei näin tapahdu, Nato on oman ilmoituksensa mukaan valmis ilmaiskuihin serbijoukkoja vastaan.

Suomalaiset aloittavat työt huomenna

Suomalainen patologiryhmä ei vielä tänään päässyt tutkimaan Racakin kylästä viikonvaihteessa löydetty albaanisiviilien ruumiita. Ryhmän johtaja hammaslääketieteen tohtori Helena Ranta joutui sumun takia odottamaan pääsyä Belgradiin ja saapui kaupunkiin vasta myöhään eilisiltana. Ranta neuvotteli aamupäivällä Jugoslavian viranomaisten kanssa. Neuvottelujen tuloksena työt voidaan aloittaa Rannan mukaan huomenna.

Tohtori Ranta kehotti serbiviranomaisia keskeyttämään ruumiinavaukset, joita on tehty Racakin kuolonuhreille. Serbialaiset ja valkovenäläiset asiantuntijat olivat tehneet viidelle uhrille ruumiinavauksen Pristinassa, Kosovon pääkaupungissa. Kuolonuhreja on kaikkiaan 45.

-Erityisesti ampumisen uhreina kuolleiden osalta on kansainvälisen käytännön mukaan ensimmäinen asia ottaa röntgen-kuvia, Ranta kertoi uutistoimisto Reutersille.
Jo aiemman Kosovon-käyntinsä yhteydessä Ranta sanoi todenneensa, että röntgenkuvien ottaminen ei ole mahdollista Kosovossa. Suomalaisryhmä tuo Pristinaan kannettavia röntgenlaitteita. Ranta kertoi saaneensa keskusteltuaan Jugoslavian oikeusministerin Dragoljub Jankovicin kanssa sen käsityksen, että serbiviranomaiset olivat suostuneet keskeyttämään ruumiinavaukset toistaiseksi, "koska suurta kiirettä ei ole".

Serbiviranomaiset kertoivat, että viiden ruumiin tutkimuksissa ei ollut havaittu merkkejä, että uhrit olisivat kuolleet joukkomurhassa. Tätä arviota tohtori Ranta ei halunnut kommentoida. Serbit ovat jo aiemmin sanoneet, että Racakin albaaniuhrit olivat sissejä, jotka saivat surmansa taistelussa. Etyjin tarkkailijoiden johtaja William Walker sanoi lauantaina, että Racakin uhrit kuolivat Jugoslavian turvallisuusjoukkojen toimeenpanemassa joukkomurhassa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.