Mainos

Nato ja albaanisissit sopivat luovutettavien aseiden määrästä

Sotilasliitto Nato ja Makedonian albaanisissit sopivat tänään Natolle luovutettavien aseiden määrästä, Naton operaatiota johtava kenraali Gunnar Lange sanoi. Aseiden määrä on kuitenkin vielä hyväksytettävä Makedonian hallituksella.

Hallitus on aiemmin esittänyt aseiden määrästä huomattavasti suurempia arvioita kuin albaanisissit ja Nato. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien lähteiden mukaan hallitus olisi kuitenkin valmis taipumaan ja hyväksymään alemman määrän luovutettavista aseita. Tärkeä kysymys on se, minkälaisia sisseiltä saadut aseet ovat.

Kerättävien aseiden määrästä annettiin tänään ristiriitaisia tietoja. Länsimaiset diplomaattilähteet arvioivat luvuksi "yli 3000", Makedonian hallitus taas ilmoitti määrän olevan 6000. Nato ei antanut asiasta lausuntoa. Sissit olivat aiemmin ilmoittaneet, että heidän hallussaan on 2000-2500 asetta. Lukua ei kuitenkaan pidetty luotettavana. Hallituslähteet taas olivat arvioineet luvuksi 8000-80000, mikä länsimaisten lähteiden mukaan on todellista suurempi arvio.

Nato lähettää Makedoniaan kaikkiaan 3500 sotilasta, joiden on määrä riisua sissit aseista. Suuri osa sotilaista on jo saapunut maahan. Makedonian albaanisissien aseistariisunta pystyttäisiin Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan parhaimmillaan hoitamaan vain kymmenessä päivässä. Langen mukaan ensi viikon loppuun mennessä pyritään keräämään kolmasosa aseista.

Yöllä taisteluja


Albaanikapinalliset ja Makedonian hallituksen joukot tulittivat toisiaan kahdessa kaupungissa viime yönä, kertoi poliisi. Välikohtaukset alkoivat poliisin mukaan kapinallisten avattua tulen automaattiaseilla Rataen ja Zilcen kaupungeissa, minne monet Tetovon lähellä sijaitsevien kylien asukkaat on siirretty. Makedonian joukot vastasivat tulitukseen, koska kokivat henkensä olevan uhattuna, poliisi sanoi. Kukaan ei tiettävästi haavoittunut yhteenotoissa.

Välikohtaukset rikkoivat vakavasti tulitaukoa ensi kertaa moneen päivään. Kyseessä oli toinen kapinallisten hyökkäys alueella sen jälkeen kun Makedonian rauhansopimus allekirjoitettiin 13. elokuuta maan pääkaupungissa Skopjessa. Naton operaation onnistumiselle on elintärkeää, että aselepo kestää.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.