Mainos

Nato iski Jugoslavian armeijan päämajaan Belgradissa

Useita ihmisiä kuoli tai haavoittui Naton pommi-iskuissa Belgradiin viime yönä. Pommitusten vaatimista uhreista kertoivat sekä serbiviestimet että amerikkalainen uutiskanava CNN. CNN:n Belgradissa oleva kirjeenvaihtaja piti pommituksia rajuimpina koko ilmasodan aikana.

Naton tiedottaja Jamie Shea vahvisti myöhemmin tänään, että edellinen yö oli kiihkein pommitusyö tähän mennessä. Kuluneen vuorokauden aikana tehtiin kaiken kaikkiaan 600 lentoa.

-Viime yönä Naton joukot moukaroivat presidentti Slobodan Milosevicin sotakoneiston ydintä, Shea sanoi Brysselissä. Hän myönsi samalla, että yksi ohjus oli harhautunut maalistaan ja osunut asuinalueelle Belgradissa. Harhautunut ohjus ei kuitenkaan Shean mukaan aiheuttanut siviiliuhreja.

Shea kertoi myös Naton saaneen tietoja, että serbien etniset puhdistukset albaaneja vastaan on nyt laajennettu Kosovosta myös varsinaisen Serbian alueelle. Puhdistustietoja oli saatu Presevosta, joka sijaitsee Serbiassa lähellä Kosovon rajaa.

Britannian asevoimien komentaja sir Charles Guthrie sanoi, että pommituslentoja aiotaan entisestään kiihdyttää, kun sää Jugoslavian yllä kirkastuu.

Sotilasliitto Nato iski varhain tänä aamuna Jugoslavian ase- ja poliisivoimien hermokeskuksiin maan pääkaupungin Belgradin keskustassa. Silminnäkijöiden mukaan iskujen kohteina olivat armeijan pääesikunta, puolustusministeriö ja poliisitalo. Poliisitaloa on pommitettu jo aiemmin, mutta armeijan pääesikuntaa ja puolustusministeriötä pommitettiin nyt ensi kerran.

Radio Novostin mukaan iskussa pääesikuntaan kuoli kolme ihmistä. He olivat kaksi läheiseen risteykseen seisahtuneessa autossa ollutta siviiliä sekä risteyksen liikennettä ohjannut poliisi. Jugoslavian tiedotusvälineet kertoivat lisäksi, että lähes 40 ihmistä oli loukaantunut pommituksessa.

Silminnäkijät kertoivat, että Naton ohjuksia tai pommeja harhautui myös Belgradin siviilialueelle. Radio Novostin mukaan ainakin kaksi ihmistä loukkaantui kaupungin kaakkoisosassa. Silminnäkijöiden mukaan ohjukset tuhosivat ainakin kaksi taloa, joista toisessa oli ravintola. Kukaan ei kuitenkaan menettänyt henkeään näissä taloissa.

"Hyökkäys asukkaita vastaan"

Belgradin pormestari Borislav Mihajlovic sanoi pommitusten olevan suora hyökkäys Belgradin asukkaita vastaan, kertoi jugoslavialainen radioasema Studio B. -Ei voi sanoa, että tämä olisi tahatonta. Tämä oli suora hyökkäys Belgradin asukkaita vastaan, pormestari sanoi. Aiemmin illalla Jugoslavian valtiollisen tv-kanavan RTS:n lähetys katkesi kesken uutislähetyksen. Yksityisen radioaseman Studio B:n mukaan Nato tuhosi RTS:n päälähettimen, joka sijaitsee lähellä pääkaupunkia. Uutistoimisto Reuters kertoi kuitenkin, että lähetys saatiin toimimaan uudelleen aamulla.

Jugoslavian virallinen uutistoimisto Tanjug puolestaan kertoi, että Nato pommitti yöllä myös Kosovon pääkaupungin Pristinan alueella osuen polttoainevarastoon. Tanjugin mukaan Nato iski lisäksi öljynjalostamoon maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Novi Sadissa.

Serbiaa ja Montenegroa koetteli tänään myös maanjäristys. Voimakkuudeltaan järistys oli 5,1 richteriä, mutta se ei ilmeisesti vaatinut kuolonuhreja eikä aiheuttanut suuria vahinkoja.
(STT-DPA-AFP-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.