Mainos

Nato-intoinen Stubb, urbaani Vapaavuori vai pohjalainen Risikko – kuka heistä on seuraava pääministeri?

Suomi saisi Alexander Stubbista vauhdikkaan pääministerin. Paula Risikon vahvuus on sukupuoli ja Jan Vapaavuoren kokemus. Näin arvioivat pääministeriehdokkaita MTV:n politiikan asiantuntijat.

Kokoomus valitsee puolueelle uuden puheenjohtajan huomenna. Hänestä tulee samalla Suomen seuraava pääministeri.

Kaikilla ehdokkailla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta miten kokoomus ja Suomi heidän johdollaan muuttuisivat?

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund ja MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala arvioivat ehdokkaat ja heidän linjansa.

"Stubb toisi hallitukseen vauhtia ja vaarallisia tilanteita"

Alexander Stubb on Kimmo Grönlundin mukaan ehdokaskolmikosta ehdottomasti mielenkiintoisin persoona. 

– Stubb on täysin erilainen poliitikko kuin mihin Suomessa on totuttu: avoin ja innostunut. Siinä mielessä hän on tervetullut hahmo suomalaiseen tasaisenharmaaseen poliitikkojoukkoon.

Samat ominaisuudet voivat Grönlundin mukaan toisaalta karkottaa äänestäjiä.

– Stubb pystyy varmasti vakuuttamaan porvarillisesti ja kansainvälisesti ajattelevat nuorehkot ihmiset, mutta hänen voi olla vaikeampi saavuttaa arvokonservatiivisia, koti-uskonto-isänmaa-henkisiä kokoomusäänestäjiä. Lisäksi hänen kokemuksensa ja näyttönsä kotimaan sisäpolitiikasta on vähäisempää kuin muilla ehdokkailla, Grönlund pohtii.

Timo Haapalan mukaan Stubb on löytänyt vaalikampanjan aikana todella oikeistolaisen puolensa. 

– Ay-liikkeen verovähennysoikeuden hän on luvannut poistaa ja verotuksen tason tiputtaa huomattavasti nykyisestä. Nato-innostuksen puolesta hänessä on suorastaan pitelemistä. Hallitusohjelmassa sanotaan, että Suomi ei hae tällä vaalikaudella Nato-jäsenyyttä. Kiinnostava kysymys onkin, ryhtyisikö Stubb puheenjohtaja-pääministerinä ajamaan Suomea Naton jäseneksi aktiivisesti.

– Jos hänestä tulisi puheenjohtaja ja pääministeri, saataisiin politiikkaan kyllä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, Haapala summaa.

Jan Vapaavuori on urbaani asiapoliitikko

Jan Vapaavuoren johdolla kokoomuksen poliittinen linja ei Grönlundin mukaan kovinkaan suuresti muuttuisi.

– Suurin haaste helsinkiläisellä Vapaavuorella olisi se, että hänen pitäisi vakuuttaa pääkaupunkiseudun ulkopuolinen Suomi siitä, että kokoomus on myös heitä varten. Puolueen suurin ongelma on ollut perinteisesti se, että äänestäjät keskittyvät niin kovin paljon pääkaupunkiseudulle.

– Linjanvalinnoissaan Vapaavuori on kaupunkilainen liberaalipoliitikko. Hän ei ole erityisen ärhäkkä, vaan lähestyy asioita asialähtöisesti eikä näyttäydy ainakaan ulospäin erityisen ideologisena. Toisaalta kaikki muistamme hänen toimintansa asuntoministerinä, kun hän vastusti suuria kauppakeskuksia keskusten ulkopuolella. Siinä tuli tavallaan esiin hänen urbaani vakaumuksensa.

Haapala luonnehtii Vapaavuorta kokeneeksi yleis- ja talouspoliitikoksi.  

– Hän tunteen kokoomuksen kentän tästä kolmikosta kaikkein parhaiten. Kokemuksensakin puolesta hän olisi varmasti valmiin hyppäämään tähän tehtävään.

”Paula Risikko on avoin lehti”

Paula Risikon vahvuus on Kimmo Grönlundin mukaan sukupuoli ja heikkous tuntemattomuus. 

– Pohjalaisena Risikko vetoaa Stubbia ja Vapaavuorta enemmän pääkaupungin ulkopuolisiin puolueen jäseniin. Se näkyisi varmasi jollain tavalla myös kokoomuksen kannatusprofiilissa jatkossa. 

– Risikon vahva puoli on tässä tilanteessa myös se, että hän on nainen. Suomessa on siirrytty nopeasti kovin miesvaltaiseen puheenjohtajakaartiin, ja naispuheenjohtajalle olisi varmasti tilausta. Toisaalta kokoomus ei ole leimallisesti feministinen puolue. Jonkin sortin hyötyä kokoomukselle voisi silti olla siitä, että sillä olisi naispuheenjohtaja.

Haapala ei usko Risikon mahdollisuuksiin kisassa.

– Risikko on täysin arvaamaton lehti. Hänet tunnetaan sosiaalipoliitikkona ja hänen kansainvälinen ja EU-linjansa sekä talouspoliittinen osaamisensa ovat täysiäkysymysmerkkejä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.