Nato hyväksyi uusia jäseniä - ovi edelleen auki

Pohjois-Atlantin liitto Nato hyväksyi tänään Puolan, Tshekin ja Unkarin järjestön uusiksi jäseniksi. Uusien jäsenmaiden ulkoministerit allekirjoittivat jäsenyysasiakirjat Naton päämajassa Brysselissä.

Naton edustajat painottivat, että liiton ovet ovat avoinna uusille jäsenille myös tämänpäiväisen laajentumisen jälkeen. Jäsenyyssopimukset on määrä ratifioida ennen Naton 50-vuotisjuhlaa huhtikuussa 1999.
-Tämä on historiallinen päivä. Olen varma siitä että Puolasta, Tshekistä ja Unkarista tulee hyviä ja uskollisia liittolaisia, sanoi Naton pääsihteeri Javier Solana. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright kiitteli jäseniksi hyväksyttyjä entisiä sosialistimaita ja sanoi niiden olevan valmiit vastaamaan jäsenyyden asettamiin haasteisiin.
-Meidän on myös muistettava, että Naton ovet ovat edelleenkin auki uusille jäsenille, hän sanoi.

Romania ja Slovenia seuraavina?

Romania ja Slovenia mainittiin mahdollisina seuraavan aallon jäsenehdokkaina Madridissa kesällä pidetyssä huippukokouksessa. Naton edustaja sanoi tänään, että kyseiset maat ovat ottaneet suuria edistysaskeleita, mutta lisäsi, ettei mitään päätöksiä ole vielä tehty. Myös Bulgarian katsotaan edistyneen ripeästi uudistuksissaan. Madeleine Albright huomautti, että Euroatlanttisen kumppanuusneuvoston EAPC:n merkitys kasvaa vastedes. Euroopan sotilaspoliittinen yhteistyö tapahtuu EAPC:n piirissä ja lähes kaikki Euroopan maat - myös Suomi - ovat sen jäseniä.
-Suuri osa Naton toiminnasta tapahtuu vastedes EAPC:n jäsenten kesken ja järjestön merkitys kasvaa, Albright arvioi. Naton ulkoministerit pitivät tänään ensimmäisen yhteistyöistunnon Ukrainan kanssa. Huomenna ministerit tapaavat venäläisen virkaveljensä ja myös EAPC-maiden ulkoministerit.

Bosnia näkyvästi esillä

Bosnia on mukana asialistalla kumpanakin päivänä. Albright toisti tänään Yhdysvaltain kannan, jonka mukaan Euroopan olisi otettava suurempi vastuu Bosnian rauhanprosessista. Solana sanoi Naton sotilasjohdon esittelevän tammikuun puolivälissä vaihtoehtoisia malleja Sfor-rauhanturvaoperaation jatkoksi. Poliittinen päätös jatkotoimista on määrä tehdä maaliskuussa. Jos nykyistä rauhanturvaoperaatiota supistetaan, Nato-lähteiden mukaan esimerkiksi siltojen, teiden ja rautatieyhteyksien rakentaminen ja miinanraivaus voitaisiin siirtää siviilijärjestöille. Bosniassa oleva suomalainen rakentajapataljoona on keskittynyt juuri tämäntapaisiin tehtäviin.

Naton huippukokous Washingtoniin keväällä 1999

Nato pitää huippukokouksen Washingtonissa keväällä 1999 sotilasliiton uusien jäsenten eli Puolan, Tshekin ja Unkarin kunniaksi, Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kertoi lehdistötilaisuudessa tänään. Naton perustamisesta tulee samana vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Clinton toivoi, että Yhdysvaltain senaatti hyväksyy Naton laajentumisen.
-Yhdysvallat on johtanut Naton muutosta; nyt meidän olisi oltava ensimmäisten joukossa äänestämässä liiton historiallisen laajentumisen puolesta, Clinton sanoi vuoden viimeisessä virallisessa tiedotustilaisuudessaan.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat