Mainos

Nato hylkäsi ajatuksen ruoan pudottamisesta Kosovoon

Nato on pohtinut ruokatarvikkeiden pudottamista lentokoneista Kosovossa piileskeleville sadoilletuhansille epätoivoisille pakolaisille, mutta todennut ilmapudotukset liian vaarallisiksi.

-Olemme erittäin varovaisia, kun on kyse sellaisesta toiminnasta, joka voisi vaurioittaa meidän lentokoneitamme, sanoo Washington Post -lehden haastattelema Naton edustaja.
Lehti kertoi tänään, että Naton sotilassuunnittelijat ovat hylänneet ilmapudotukset niin korkealla kuin matalallakin lentävistä koneista.

Länsiarvioiden mukaan Kosovon metsissä ja vuorilla piileskelee serbien vainoja mahdollisesti jopa 700 000 ihmistä vailla ruokaa, juomaa ja suojaa. Nato-komentaja Wesley Clark on arvioinut, että pakolaisten ruokkimiseksi Kosovoon olisi tehtävä suurilla rahtikoneilla 60-100 lentoa joka päivä.

Washington Postin mukaan Naton suunnittelijat ovat tehneet poliitikoille selväksi, että matalalla ja alhaisilla nopeuksilla lentävät kuljetuslentokoneet olisivat helppo saalis edelleen toiminnassa oleville Jugoslavian ilmatorjuntaohjuksille. Tarvikkeiden pudottaminen korkealla lentävistä koneista taas tekisi kohdistamisesta vaikeaa, ja ruoka voisi joutua vääriin käsiin. Myöskään ilmakäytävän avaaminen ei ole Naton mukaan toteuttamiskelpoinen vaihtoehto, koska seurauksena olisi todennäköisesti yhteenottoja ja tappioita.

Pakolaismäärät kasvussa

Kosovosta pakenevien albaanien määrä on rajusti kasvamassa. Avustusjärjestöt odottavat yli yli 26 000 pakolaisen pyrkivän Makedoniaan lähipäivinä. Makedonian hallitus sanoo, että se ei kykene tällaisen pakolaismäärän vastaanottamiseen. Makedoniassa on jo yli 100 000 pakolaista.
(STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.