Mainos

Nato esillä Pohjoismaiden Neuvoston kokouksessa

Erot Naton jäsenten ja rauhankumppanien välillä tulevat tiiviimmän yhteistyön myötä supistumaan huomattavasti, povasi Naton apulaispääsihteeri Norman Ray tänään Pohjoismaiden Neuvoston turvallisuuskonferenssissa.

- Eräiden tarkkailijoiden mielestä ero jäsenten ja kumppanien välillä saattaa lopulta olla hiuksen hieno, Ray sanoi. Ray totesi, että lopulta eroksi jäsenyyden ja rauhankumppanuuden välillä saattaa jäädä vain Naton peruskirjan viides artikla eli sitoutuminen kollektiiviseen puolustukseen.

Ray torjui puheessaan syytöksiä, että ottamalla ensimmäisellä kierroksella mukaan vain kolme uutta jäsentä Nato olisi hylännyt muut hakijansa Itä-Euroopassa. Hän toisti, ettei ensimmäinen laajentuminen jää viimeiseksi ja että rajaaminen kolmeen oli välttämätön, jotta laajentumishanke säilyisi hallittavana. Uusi euro-atlanttinen kumppanuusneuvosto EAPC on hänen mukaansa niin vahva yhteistyökanava, ettei kenenkään pitäisi kokea joutuneensa yhteistyön ulkopuolelle.
-Minusta on lähes käsittämätöntä, miten aktiivinen ja sitoutunut EAPC:n jäsen saattaisi tuntea tai katsoa joutuneensa yksin tai ulkopuoliseksi, Ray sanoi.

Nato puolustaa kaikkia jäseniään

EAPC:ssä voidaan keskustella kaikista turvallisuuteen ja puolustukseen liittyvistä kysymyksistä, Ray painotti.

Ray ei suostunut vastaamaan kysymykseen Baltian maiden puolustuskelpoisuudesta Naton näkökulmasta. Hän painotti, ettei Nato koskaan avoimesti ole nostanut puolustuskelpoisuutta jäsenyysehdoksi.

- Minä en ole oikea henkilö vastaamaan tuohon, koska olen täällä siviilin ominaisuudessa. Mistään ei kuitenkaan löydy Naton päätöstä, jonka mukaan puolustettavuus olisi jäsenyyden ehto. Jos uusi jäsen otetaan, Nato myös sitoutuu puolustamaan sitä, Ray sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.