Mainos

Nato edelleen valmis neuvotteluihin Milosevicin kanssa

Nato-maat ovat viimeksi kuluneen viikon aikana rinnastaneet Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin Staliniin, Hitleriin, Pot Potiin ja Al Caponeen. Ne ovat kuitenkin edelleen valmiit neuvottelemaan hänen kanssa.

Nato suostuu yhä lopettamaan pommitukset, jos Milosevic lopettaa Kosovon serbiväkivallan ja hyväksyy Pariisin rauhansuunnitelman, joka myöntää Kosovon albaaneille itsehallinnon.

-Hän on Jugoslavian johtaja. Hän on ainoa, joka pystyy tekemään sen mitä lupaa. Meidän on saatava väkivaltaisuudet loppumaan ja hän pystyy antamaan siitä käskyn, sanoi muuan Naton virkamies.

Milosevicilla ratkaisun avaimet

Riippumatta siitä, mitä länsi suunnittelee Milosevicin varalle, häntä pidetään ainoana, jolla on käsissään ratkaisun avaimet, vaikkei hänen neuvottelutaitoaan enää vastentahtoisesti ihailla.

On kuitenkin niitäkin, jotka eivät enää haluaisi puristaa serbien "kansallissankarin" kättä. Yksi heistä on sotilasliitto Naton espanjalainen pääsihteeri Javier Solana.
-Itse minun olisi hyvin vaikea olla edelleen tekemisissä henkilön kanssa, joka on vastuussa tästä katastrofista... henkilön, joka on vastuussa niin paljosta kärsimyksestä, Solana sanoi brittiläiselle BBC-televisioyhtiölle.

Hän selitti, etteivät 21. vuosisadan eurooppalaiset voi jatkaa yhteiseloa sellaisen maan johdon kanssa, joka ei jaa yhtäkään muun Euroopan puolustamaa arvoa.
Pääsihteeri Solana vakuutti, että Nato voittaa taistelun Milosevicin toimeenpanemien etnisten puhdistusten lopettamiseksi ja takaa Kosovon pakolaisten pikaisen kotiinpaluun. Milosevicin on "oltava muualla", kun se aika koittaa, Solana sanoi arvoituksellisesti.

Erään toisen Naton virkamiehen mukaan on tärkeintä, ettei Milosevicille anneta yksityisesti takeita syytesuojasta Haagin kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa, jossa nostetut syytteet eivät koskaan vanhene.
-Katsokaa (Chilen entistä diktaattoria Augusto) Pinochetia. Hän ei saanut sellaisia eläkepäiviä, joita oli toivonut.

Nato ei suunnittele Milosevicin kaatamista

Johtavat Nato-virkamiehet kiistävät, että olisi olemassa suunnitelma Milosevicin hallituksen kaatamiseksi, vaikka häntä kutsutaan Naton tiedotustilaisuuksissa nykyisin suoraan sotarikolliseksi ja häikäilemättömäksi diktaattoriksi, joka uhkaa Kaakkois-Eurooppaa kansanmurhalla ja mullistuksilla.

Nato-virkamiehet kiistävät myös, että Nato olisi tullut taipuvaisemmaksi tunnustamaan Kosovon albaanien oikeuden täyteen itsenäisyyteen, vaikka Yhdysvallat on varoittanut, että Milosevic on toiminnallaan "menettämässä" Kosovon.

Tällä hetkellä Nato sanoo taistelevansa kelloa ja huonoa säätä vastaan lopettaakseen "suuren terrorin", joka ajaa albaaneja maanpakoon, ja estääkseen Milosevicia tekemästä peruuttamattomia muutoksia Kosovon väestörakenteeseen.

Nato: Milosevic haluaa eroon albaaneista

Sotilasliitto sanoo tienneensä useita viikkoja, että Milosevic on päättänyt ratkaista Kosovon kiistan sotilaallisesti murskaamalla Kosovon vapautusarmeijan (UCK:n) ja terrorisoimalla väestön alistumaan serbien ylivaltaan.

Nato-maat eivät omien sanojensa mukaan kuitenkaan aavistaneet, että Milosevic yrittää päästä kokonaan eroon albaaneista. Nyt Nato aikoo sopeuttaa ja nopeuttaa ilmaiskujaan epätoivoisessa kampanjassa Milosevicin pysäyttämiseksi.

Naton koneet ja ohjukset saattavat lähipäivinä iskeä Jugoslavian sisäministeriöön ja puolustusministeriöön, jotta viesti menisi perille Milosevicille.
Naton johtajat vakuuttavat kuitenkin edelleen, ettei sotilasliitto suunnittele maajoukkojen lähettämistä Kosovoon tai erikoisjoukkojen pudottamista laskuvarjoilla eräässä laaksossa saarrettuina olevien albaanien vapauttamiseksi.
(STT-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja