Mainos

Nato: Diplomatia ei kärsi harhalaukauksesta

Nato on arvellut tänään, ettei ohjuksen osuminen Kiinan Belgradin-lähetystöön aiheuta takaiskua diplomaattisille pyrkimyksille Kosovon kriisin ratkaisemiseksi.

Naton tiedottaja Jamie Shea on sanonut tänään Brysselissä, ettei hän ole havainnut merkkejä harhalaukaisun vaikutuksista neuvotteluihin. Hän sanoi uskovansa, että kaikki osapuolet haluavat jatkaa neuvotteluja viime viikolla saavutetun edistyksen pohjalta. Samalla Shea vakuutti Naton jatkavan pommituksia huonosta säästä huolimatta.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder on vaatinut ohjuksen harhautumisesta perusteellista selvitystä, kertoi Saksan hallituksen edustaja maanantaina. Hänen mukaansa Naton selitys, että harhalaukaisu johtui virheellisistä tiedustelutiedoista, ei ole riittävä.

Amerikkalainen CNN-televisioyhtiö kertoi aiemmin, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelulla CIA:lla oli käytössään vanhentuneita karttoja. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on pahoitellut iskua, kertoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja sunnuntaina. Clinton on CNN-televisioyhtiön mukaan lähettänyt kirjeen Kiinan presidentille Jiang Zeminille.

Kiina vaati virallista anteeksipyyntöä

Kiina on vaatinut tänään virallista anteeksipyyntöä Natolta Belgradin-lähetystönsä pommittamisesta, vakavaa rangaistusta siitä vastuussa oleville, asian tutkimista ja tulosten julkistamista. Vaatimus jätettiin Yhdysvaltain Pekingin-suurlähettiläälle James Sasserille.
Kiinassa Yhdysvaltain vastaiset mielenosoitukset jatkuivat maanantaina kolmatta päivää. Kiina ilmoitti jäädyttävänsä korkean tason sotilaalliset yhteydet Yhdysvaltain kanssa sekä keskeyttävänsä ihmisoikeuksia koskevan vuoropuhelunsa Yhdysvaltain kanssa. Kiinan presidentti vaati Natoa kantamaan vastuun tapahtuneesta syntyvistä seurauksista.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin puolestaan varoitti eilen, että ohjuksen osuminen Kiinan lähetystöön saattaa johtaa konfliktiin.
-Kaikkien maiden on muistettava sodan opetus, joka on se, että väkivallan kipinä saattaa johtaa laajaan paloon. Japani kehotti maanantaina Natoa suurempaan huolellisuuteen pommituksissa.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja