Mainos

Nastarenkaista luopuneet: Liukas vaara piilee varjopaikoissa

Vaihda nastarenkaat tai saat sakot, huusivat uutisotsikot viikko sitten, kun renkaiden sallittu käyttöaika päättyi. Vappuviikolla taivaalta vihmoikin räntää ja lunta Etelä-Suomea myöten. Ei kai nastarenkailla ajamisesta kevätsohjossa sakoteta?

– Ei poliisi puutu millään tavalla. Lakikin sen sanoo, että tietysti nastarenkaita käytetään kelin eikä kalenterien mukaan. Kun sää ja keli sitä edellyttää, niin niitä voi käyttää, on päivämäärä mikä tahansa, selventää Sisä-Suomen liikennepoliisisektorin johtaja, ylikomisario Veikko Stolt Jyväskylästä.

Helsingissä poliisi on valvonut talvirenkaiden käyttöä tehostetusti viime tiistaista lähtien. Kuivalla kevätkelillä nastarenkailla ajeleville voidaan määrätä 35 euron sakko, sillä renkaiden nastat irrottavat tiestä kivipölyä ja heikentävät keväistä ilmanlaatua. Nastarenkaat eivät myöskään toimi ajo-ominaisuuksiltaan samalla tavalla kuin kesärenkaat. Stoltin mukaan viime päivien kaltaisilla keleillä nastarenkaita voi käyttää vielä huoletta.

– Ainakin Keski-Suomen korkeudella on eletty vielä sellaisia hetkiä ja aamuja, että on ollut yöllä pakkasta ja vähän vettäkin satanut, selkeää kesärengaskeliä ei vielä ole ollut.

Stolt varoittaa, että aurinkoinen ja lämmin huhtikuu on voinut hämätä autoilijoita.

– Jos tiellä on ollut kosteutta, niin aurinkoiset paikat ovat hyvinkin kesäkelin oloisia, mutta sitten kun mennään varjopaikkaan mutkiin ja mäkiin, niin siellä voikin yllärinä olla täysi liukkaus odottamassa. Ei kannata kiirehtiä renkaiden kanssa, Stolt varoittaa.

Poliisien mukaan nastarenkailla ajavien yleisimpänä selityksenä on ratsioissa ollut, että on ajamassa Lappiin. Stolt pitää suomalaisia autoilijoita nasta-asioissa kuitenkin luotettavina.

– Yleensähän ne on sitten semmoisia autoja, joilla ei ole ajettu tai jostakin siirtokuljetuksesta on ollut kysymys. Kyllä 99,99-prosenttisesti autoilijat hoitaa rengasasiansa kuntoon.

Jos teiden kunto pohjoisemmassa Suomessa mietityttää, Liikennevirasto tarjoaa nettisivuillaan kelikameroita lukuisilta tieosuuksilta, tämän linkin kautta esimerkiksi Lapista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.