Mainos

Nasima Razmyar kertoi koskettavan tarinan: Yritin opetella edes yhden sanan suomea

Kansanedustaja Nasima Razmyar jakoi koskettavan tarinan pitäessään puheenvuoroa eduskunnan rasismikeskustelussa. Razmyar avasi keskustelutilaisuuden, koska hän oli keskustelualoitteen ensimmäinen allekirjoittaja.

Hän kertoi yli 20 vuoden takaisesta muistostaan, ensimmäisestä koulupäivästään Rovaniemellä. Koulua edeltävänä iltana pieni tyttö oli seissyt peilin edessä ja toistanut ”ehkä tuhat kertaa” sanan moi.

– Yritin opetella edes yhden sanan, jotta osaisin sen koulussa. Kun menin luokan eteen, unohdin sen ainoankin sanan.

Kun ensimmäinen välitunti koitti, Razmyar tiesi jäävänsä yksin. Hän jäikin yksin istumaan pulpettiinsa, kun muut riensivät välitunnille. Hetken kuluttua luokkaan tuli kuitenkin tyttö, Charlotte, joka viittoi Razmyarin ulos leikkimään. Pian he hyppivät yhdessä hyppynarua. Razmyar kertoo tämän olevan yksi hänen elämänsä parhaista muistoista.

– Olimme kaikki lapsia, ei oikeastaan tarvittu edes yhteistä kieltä. Minut, kieltä puhumaton ja erilaiselta näyttävä ihminen kohdattiin ihmisenä.

Razmyarin mukaan tarinan opetus on se, että jokaisessa meissä asuu pieni Charlotte; kun ihminen kohdataan ihmisenä, hän tuntee olevansa osa yhteiskuntaa, ja hänen on helpompi pärjätä. 

– Enköhän ole siitä hyvä esimerkki. 

Razmyar puhui puheessaan paljon myös siitä, että hyssyttelyn aika on ohi ja vihapuheeseen sekä rasismiin on puututtava. Hän ihmetteli, miten Suomesta on voinut tulla paikka, jossa turvapaikanhakijoita kohti isketään polttopulloilla ja ilotulitteilla. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.