Nasan huikea suunnitelma: Mars-matkojen miehistö vaivutetaan horrokseen – "Ei täysin mahdotonta"

Mahdollisuutta matkustaa avaruuteen entistä tehokkaammin on tutkittu pitkään. Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n tutkimus kohdistuu uudenlaiseen tapaan nukuttaa matkustajat syvään uneen, eräänlaiseen horrokseen.

Nasan tutkimassa mallissa pitkiä avaruuslentoja voitaisiin tehdä tällä tavalla huomattavasti tehokkaammin. Mikäli Mars-planeetalle matkatessa miehistö olisi nukutettuna horrokseen tarvittaisiin kuljetuskapseliin huomattavasti vähemmän tilaa ja kuljetettava massa olisi huomattavan paljon pienempi.

Esimerkiksi nykyisellään miehistölle on tarvittu laajat tilat oleskeluun, ruokailuun ja muuhun elämiseen. Uudessa mallissa tilaa tarvittaisiin vain muutamia neliöitä.

Myöskään ruokaa ei tarvitsisi kuljettaa suuria määriä, vaan ravinto annosteltaisiin automaattisesti horroksessa oleville matkaajille.

Asiaa Yhdysvalloissa Nasalle tutkiva ja kehittävä SpaceWorks käyttäisi nukutuksessa niin sanottua terapeuttista hypotermiaa, jossa miehistön ruumiinlämpöä laskettaisiin useita asteita. Ruumiinlämmön laskua on käytetty hoitokeinona vakavien sairauksien, kuten aivo- ja sydänvammojen hoidossa.

"Ei ihan lähitulevaisuudessa"

Suomessa viilennyshoitoja on käytetty menestyksekkäästi muun muassa tietynlaisissa sydänleikkauksissa sekä sydänpysähdysten jälkeisessä tehohoidossa.

Avaruuslennoilla lämpötilan lasku olisi kuitenkin astetta rajumpi. Suomalainen viilennyshoidoistakin väitellyt tohtori, neurologian erikoislääkäri Marjaana Tiainen ei pidä hanketta täysin utopistisena.

– Kuulostaa aika futuristiselta, mutta voihan se olla, että tulen tämänkin vielä näkemään. Hypotermiahan vaikuttaa elimistön aineenvaihduntaan sitä hidastavasti, ja siinä myös elimistön energiantarve vähenee, mihin tämä heidän ajatuksensa varmasti perustuu, Tiainen sanoo.

Mars-matkaa varten miehistö pitäisi nukuttaa kuukausien ajaksi. SpaceWorksin mukaan jopa yhdeksän kuukauden mittainen horrosjakso olisi ihmiselle mahdollinen.

– Meillä on tietysti se ero, että me hoidamme ihmisiä, jotka ovat lähtökohtaisesti hoidossa ja heikompikuntoisia ja sinne lähetettävät ihmiset olisivat lähtökohtaisesti äärimmäisen terveitä ja hyväkuntoisia. En minä sitä kuitenkaan täysin mahdottomana pitäisi, mutta ei tätä tulla kyllä nyt ihan lähitulevaisuudessa näkemään, Tiainen sanoo.

Vaarana lämpötilan laskussa ovat sydämen rytmihäiriöt, joita tulee lisääntyvästi kun lämpötila laskee alle 31 asteen. Toinen ongelma liittyy verenpaineeseen. Marjaana Tiaisen mukaan suurimmat kysymykset liittyvätkin varmasti juuri käytännön asioihin.

– Lähinnä kiinnostaisi se, miten he aikovat järjestää systeemin, joka valvoisi elintoimintoja ja tekisi mahdollisesti tarvittavia korjauksia siellä kaukaisuudessa.

Suomessa vankka kokemus

Viilennyshoidossa Suomea ja Pohjoismaita on pidetty aivan maailman kärkikastissa. Muun muassa sydänpysähdyksestä elvyttyjen potilaiden osalta Suomessa on erinomaisen hyviä hoitotuloksia ja jo pitkä tutkimusperinne.

Avaruuslentojen horrostutkimukseen onkin tarkoitus etsiä maailman parhaat asiantuntijat.

– Ei ole kyselyjä vielä tullut. Kyllähän me on pidetty ihmisiä kylmänä useitakin vuorokausia, mutta siitä on vielä pitkä matka yhdeksään kuukauteen, Tiainen naurahtaa.

Nasan suunnitelmista kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat