Nasaa kiinnostaa suomalainen tihkusade

Harva on mielissään syyssateista, tulipa taivaalta sitten räntää, vettä tai pelkkää tihkua. Yhdysvaltain avaruushallintoa Nasaa ne kuitenkin kiinnostavat. Syyskuun puolivälistä lähtien Nasa on tutkinut lentomittauksilla sateen eri olomuotoja ja pilvien muodostusta. Turkua tukikohtanaan käyttänyt kone on tehnyt mittauslentoja Harmajalla, Emäsalossa ja Järvenpäässä. Tutkimusjakso päättyi viime keskiviikkona.

- Lennot sujuivat erittäin hyvin, sillä jaksolle sattui kaikkia sateen olomuotoja, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jarkko Koskinen.

Suomi on otollinen tutkimuspaikka ja -pari juuri siksi, että meiltä löytyy kaikkia sadetyyppejä. Erityisesti Nasan tutkijoita kiinnostaa tihku.

- Pohjoisen pallonpuoliskon sadetapauksista jopa 70 prosenttia on tihkusadetta, jota maailman sateita kartoittavat satelliitit eivät pysty havaitsemaan.

Ihan heti ei tule mieleen, miksi maailmalla pitäisi tietää, että taas suomalaiset tallaavat inhassa tihkussa.

- Jos 70 prosenttia sateista jää havaitsematta, ilmastomallinnukseen syntyy suuri virhelähde. Ilmastomallinnus taas on tärkeää ilmastonmuutostutkimuksessa, selvittää Koskinen.

Tavoitteena on kehittää mallinnusta, joka havaitsee myös tihkusateen.

Aerosoleissa vielä paljon tutkittavaa

Tutkijoita kiinnostavat myös aerosolit eli ilmakehässä leijuvat pienhiukkaset. Vastausta haetaan kysymyksiin, miksi joidenkin hiukkasten ympärille alkaa muodostua pilviä ja miksi vain osa pilvistä sataa.

- Aerosolit ovat suurin kysymysmerkki ilmastotutkimuksessa. Niiden vaikutuksista tiedetään paljon vähemmän kuin kasvihuonekaasujen.

Tutkimuksesta on hyötyä myös Ilmatieteen laitoksen omien mallinnusten kehittämisessä. Ikkunasta vilkaisemalla näkee varmasti, mitä taivaalta tulee, mutta mallinnuksia tarvitaan sääennusteiden laatimisessa.

- Sateen olomuodon tunnistaminen on turvallisuuskysymys. Pitää ymmärtää, milloin sade tulee vetenä, räntänä tai lumena ja milloin lumikiteiden päälle syntyy huurretta, mikä tekee lumisen tien äärimmäisen liukkaaksi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat