Mainos

Nasa yrittää korjata Hubblen

Yhdysvaltain avaruushallinto aikoo korjata avaruusteleskoopin robottien avulla.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa yrittää korjata Hubble-avaruusteleskoopin. Nasan pääjohtaja Sean O'Keefe kertoi eilen, että avaruushallinto harkitsee Hubblen huoltamista robottilennon avulla. Puoli vuotta sitten Nasa päätti, ettei Hubblen luo enää lähetetä avaruussukkuloita huoltamaan kaukoputkea. Hubblen laitteistojen on arveltu lakkaavan toimimasta vuoteen 2007 mennessä, jollei kaukoputkea huolleta.

- Olemme alkaneet yhä vankemmin uskoa, että homma voidaan hoitaa robottien avulla, O'Keefe sanoi Yhdysvaltain tähtitieteellisen seuran kokouksessa Denverissä. Suunnitelmana on lähettää Hubblea korjaamaan robotti, jota ohjattaisiin maa-asemalta. Kiireisimpänä tehtävänä olisi Hubblen akkujen vaihtaminen uusiin. Hubblea on aiemmin huollettu sukkulalentojen avulla.

Yhdysvaltain avaruussukkulat ovat nyt olleet lentokiellossa helmikuusta 2003. Seitsemän astronauttia kuoli tuolloin Columbia-sukkulan repeytyessä palasiksi Maahan palatessaan.

Nasan aiempi päätös jättää Hubble huoltamatta on nostattanut jyrkkiä vastalauseita tähtitieteilijöiden ja muunkin tiedeyhteisön piirissä. Hubble-teleskooppi lähetettiin Maata kiertämään vuonna 1990. Kaukoputken pääpeili on läpimitaltaan 2,4 metriä. Hubblen avulla on ylletty pitemmälle avaruuteen kuin millään maassa olevalla kaukoputkella.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.