Mainos

Nasa pelkää aurinkomyrskyn sekoittavan satelliitit

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa varoittelee vakavaan sävyyn pian edessä olevasta aurinkomyrskykaudesta. Suurin huolenaihe on se, miten Auringon lisääntyvä aktiivisuus vaikuttaa viestiliikenteeseen, lähinnä kaikkeen sellaiseen mikä hyödyntää satelliitteja.

Listalla ovat siis muun muassa jokapäiväiseen elämään kuuluvat GPS-paikantimet, maksuliikenne, ulkomaanpuhelut ja lentoliikenne. Aikaa Auringon heräämiseen arvioidaan olevan parisen vuotta.

-Teknologinen yhteiskuntamme on kehittänyt ennennäkemättömän herkkyyden aurinkomyrskyille, varoittaa Nasan aurinkofysiikan jaoksen johtaja Richard Fischer viraston tiedotteessa. Hänen mukaansa yksi mittava purkaus voisi aiheuttaa esimerkiksi hirmumyrsky Katrinaan verrattuna kaksikymmenkertaisen määrän vahinkoa.

-Kyseessä ei ole vain Yhdysvaltain ongelma vaan maailmanlaajuinen pulma, selittää Nasan fyysikko Chris St. Cyr. Hän muistuttaa, että Pohjois-Eurooppakin on erittäin riippuvainen satelliittiteknologiasta.

Avaruuden sääennusteet ovat uutta

Ranskan avaruusjärjestön Corot-satelliitti

Yleensä magneettikenttä suojaa maapalloa Auringon myrskyiltä, mutta erityisen rajut purkaukset voivat olla todellinen tuhon lähde. Sellaisia on kuitenkin nähty varsin harvoin.

Toistaiseksi suurin rekisteröity aurinkomyrsky mitattiin vuonna 1849, jolloin se kärvensi suuren osan Euroopan ja Yhdysvaltain puhelinlinjoista. Aurinkomyrskyjen voimistamia revontulia nähtiin Etelä-Euroopassa asti. Vuonna 1994 lievempi purkaus aiheutti tietokatkoja satelliiteissa ja häiritsi tv-lähetyksiä.

Vahinkoja pystytään vähentämään sekä torjumaan jonkin verran, jos myrskyihin osataan varautua. Se edellyttää kuitenkin tarkkoja ennusteita.

-Avaruuden sääennusteet ovat yhä lapsenkengissään, mutta olemme edistyneet nopeasti, selittää Yhdysvaltain säätutkimuskeskus NOAA:n avaruussääohjelman johtaja Thomas Bodgan.

Auringon aktiivisuus vaihtelee noin 11 vuoden jaksoissa, ja seuraavaa rajua kautta odotellaan vuosiksi 2012-2013.

Aurinkomyrsky syntyy, kun tähden pinnassa olevien viileämpien alueiden - auringonpilkkujen - määrä nousee magneettisen aktiivisuuden kasvun vuoksi. Tämä johtaa purkauksiin, joissa voimakkaasti varautuneita hiukkasia syöksyy avaruuteen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.