Mainos

Nasa jatkaa Mars-lentoja

Viimeaikaisista takaiskuista huolimatta Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa suunnittelee uutta tutkimusmatkaa Marsiin. Parhaillaan mietitään eri vaihtoehtoja vuonna 2003 mahdollisesti edessä olevaan tehtävään. Ensi vuodelle kaavailtu Mars-tehtävä jouduttiin peruuttamaan sen jälkeen, kun kaksi punaiselle planeetalle lähetettyä luotainta menetettiin.

Planeetta Mars

Suunnitelmien mukaan Marsia kiertämään saatetaan lähettää uusi tutkimusluotain, joka olisi hieman samantyyppinen kuin planeettaa parhaillaan kiertävä Mars Global Surveyor. Luotaimen tehtävänä olisi etsiä merkkejä vedestä; joko aikoinaan planeetan pinnalla virranneesta vedestä tai mahdollisesti pinnan alla piilevistä vesivaroista.

Toisena vaihtoehtona on lähettää Marsiin hieman samantyyppinen mönkijä kuin vuonna 1997 planeetan pintaa menestyksekkäästi tutkinut Pathfinder. Mönkijä liikkuisi pinnalla pitkiäkin matkoja etsien maaperästä merkkejä vedestä ja toimisi arviolta noin kuukauden ajan.

Virheet tulevat kalliiksi

Nasa tekee päätöksensä uudesta Mars-tehtävästä heinäkuussa. Avaruushallinnolla ei ole varaa kuin toiseen suunnitteilla olevista laitteista ja vaihtoehtoja harkitaan huolella.
-Näiden uusien tehtävien aikana otetaan oppia niistä vaatimuksista, jotka ovat nousseet esiin kahden epäonnistuneen Mars-tehtävän opettamissa kovissa läksyissä, sanoo Nasan johtaja Ed Weiler lausunnossaan.

Nasa sai osakseen rajua arvostelua, kun kaksi kallista Mars-luotainta menetettiin viime vuonna. Avaruushallintoa syytettiin huonosta johtamisesta, liioista riskeistä sekä huolimattomuudesta. Mars-tehtävän johto vaihdettiin toimintaa arvostelleiden raporttien jälkeen. On myös mahdollista, että vuoden 2003 Mars-tehtävä jätetään väliin ja Nasa keskittyy vuonna 2005 kaavailtuun yhteistehtävään Ranskan kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.