Mainos

Nasa järjesti erikoisen harjoituksen: Näin valmistaudutaan asteroidin maahansyöksyyn

Yhdysvaltain viranomaiset ovat valmistautuneet asteroidin maahansyöksyyn avaruushallinto Nasan ja pelastusvirasto Feman yhteisessä harjoituksessa.

Mitä maassa tehtäisiin, jos suuren asteroidin havaittaisiin syöksyvän Maata kohti? Tapahtuma on epätodennäköinen ainakin lähitulevaisuudessa, mutta Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mielestä varteenotettava.

Nasan ja USA:n kansallisen nopean toiminnan viraston Feman edustajat järjestivät viime kuun lopussa harjoituksen, jossa varauduttiin kuvitteelliseen asteroidin törmäykseen. Simulaatio järjestettiin El Segundossa Kaliforniassa.

Nasa kertoo harjoituksesta omilla nettisivuillaan. Suomessa asiasta ovat uutisoineet muun muassa Verkkouutiset ja Savon Sanomat

"Vaara on todellinen"

Nasassa uskotaan, että törmäyksen vaara on todellinen.

– Ei ole kyse siitä, että jos törmäys joskus tapahtuu, vaan kun se tapahtuu. Ja silloin me hoidamme asian. Ensimmäistä kertaa historiassa meillä on mahdollisuus reagoida törmäysuhkaan, Nasan tiedeosaston virkamies Thomas Zurbuchen toteaa Nasan tiedotteessa.

– Vaikka asteroidin hyökkäystä ei ole meidän aikanamme näköpiirissä, meillä on nyt kyky vastata uhkaan tai ainakin lieventää tuhojen suuruutta, Zurbuchen uskoo.

Nasan ja Feman harjoitus tarjosi Nasan mukaan tiedeyhteisölle tilaisuuden näyttää, miten se pystyy keräämään, analysoimaan ja jakamaan tietoa asteroidin törmäyksen vaikutuksista maapallolle.

Yksi tärkeimmistä huolista on ollut se, miten virkamiehet pystyvät varoittamaan ihmisiä uhkaavasta vaarasta.

– On erittäin tärkeää harjoitella tällaisia tilanteita varten, jotka voivat toteutuessaan aiheuttaa huomattavaa tuhoa. Kun teemme hätätilasuunnitelmat nyt, olemme paremmin valmistautuneita, kun meidän pitää oikeasti reagoida, FEMAn johtaja Craig Fugate arvioi.

Harjoitusasteroidi oli 250-metrinen

Nasan ja Feman harjoituksessa varauduttiin tilanteeseen, jossa asteroidin törmäys oli odotettavissa noin neljän vuoden päästä nykyhetkestä, 20. syyskuuta 2020. Hypoteettinen asteroidi oli halkaisijaltaan 100–250-metrinen.

Hypoteesin mukaan asteroidi oli syöksymässä maahan kapealla vyöhykkeellä Eteläisessä Kaliforniassa tai Tyynenmeren rannikolla.

Aiemmissa harjoituksissa asteroidin uhka oli torjuttu muuttamalla sen rataa. Tällä kertaa aika kuviteltuun törmäykseen oli laskettu niin pieneksi, ettei radan muuttaminen ollut mahdollista.

Harjoituksessa keskityttiinkin miettimään sitä, miten ihmisille saadaan nopeasti tietoa törmäyksestä. Harjoituksen osanottajat kiinnittivät huomiota myös siihen, miten vääriä tietoja ja huhuja pystytään torjumaan vastaavassa tilanteessa.

Nyt tehty harjoitus oli kolmas asteroidin uhkaan keskittyvä simulaatio. Nasa ja Fema aikovat järjestää vastaavia harjoituksia myös jatkossa.

0:28

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.