Mainos

Nasa ja Microsoft vievät surffaajat Marsiin

Avaruusjärjestö Nasa ja Microsoft ovat julkaisseet verkkosivut, jotka perehdyttävät verkossa surffaajia Marsin tutkimukseen. "Be a Martian", eli suomennettuna Ole Marsilainen -sivusto kutsuu lisäksi yleisöä auttamaan tutkijoita mm. punaisen planeetan karttojen parantamiseksi, ohjelmistojätti ja avaruusjärjestö kertovat.

-Olemme siinä pisteessä, että kuka tahansa voi olla tutkimusmatkailija, kertoo Nasan Mars -tutkimusohjelman ohjaaja Doug McCuistion lausunnossaan.

-Mars tehtävistä tulee takaisin niin paljon tietoa, joka on kaikkien saatavilla. Mars-tutkimuksesta onkin tullut ihmisten yhteinen pyrkimys, McCuistion sanoo.

Hänen mukaansa ihmiset ympäri maailmaa voivat omilla toimillaan laajentaa Mars-projektien kanssa työskentelevien muutaman sadan työntekijän tutkimustyötä. Käyttäjät voivat esimerkiksi laskea Marsissa olevien kraatterien lukumäärää, Nasan mukaan tehtävä on ollut aiemmin haasteellinen, sillä kraattereita on lukuisa määrä Marsissa.

-Tuhansien käyttäjien yhteistoiminta auttaa tutkijoita tuottamaan parempia karttoja, Nasa ja Microsoft sanovat.

-On erittäin tärkeää, mitä enemmän ihmisiä on tarkkailemassa Marsista saatavaa informaatiota ja auttamassa analysoimaan tiedon merkitystä, kertoo Michelle Viotti Nasasta.

-Tämän tyyppisen kokeilun kauneus on siinä, että se ei ainoastaan opeta ihmisille tietoa Marsista ja Nasan siellä tekemästä tutkimuksesta, vaan se yhdistää ihmisjoukkoja ratkaisemaan todellisia haasteita, mitä tietokoneet yksinään eivät kykene ratkaisemaan, kerrotaan Microsoftilta

Verkkosivulla on satojatuhansia kuvia Marsista. Joukossa on monia kuvia, mitä ei ole aiemmin julkistettu missään.

Sivuilla on virtuaalinen kaupungintalo, jossa käyttäjät voivat kysyä asiantuntijoilta Marsista. Sivuilla tarjotaan lisäksi palkkioita sovellusten kehittäjille, jotta mm. Marsista otettujen kuvien online-käyttöön saataisiin luotua tehokkaita työvälineitä.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.