Mainos

Nasa antaa teleskooppi Hubblen ränsistyä

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa aikoo antaa avaruusteleskooppi Hubblen ränsistyä. Nasa kertoi tänään peruneensa teleskoopin huoltotyöt sukkulalentojen turvallisuusongelmien vuoksi. Päätös merkitsee yhden kaikkien aikojen menestyksekkäimmän avaruudentutkimusohjelman päättymistä.

Hubblea oli määrä huoltaa ensi vuonna, mutta Columbia-avaruussukkulan tuho viime helmikuussa kiristi turvallisuusvaatimuksia niin, että Nasan olisi tehtävä lukuisia muutoksia avaruussukkuloihinsa. Nasalla ei ole tähän varaa, varsinkin kun Hubblen huoltamisen vaatimat muutokset olisivat olleet sukkuloiden muiden tehtävien kannalta hyödyttömiä.

Sukkulalennolla olisi vaihdettu Hubblen akut ja korjattu sen ohjaamiseen käytettävää laitteistoa. Lisäksi teleskooppiin olisi asennettu uusi kamera, jolla olisi tavoitettu entistä kaukaisempia vaiheita universumin historiasta. Nämä toimenpiteet olisivat vaatineet muun muassa astronauttien tekemiä avaruuskävelyjä sukkulan ulkopuolella.

Hubble kestänee vielä muutaman vuoden

Hubble voi Nasan mukaan mennä rikki koska tahansa, mutta sen uskotaan jaksavan vielä ainakin kaksi vuotta. Satelliittiteleskoopin rikkouduttua se työnnetään robottien avulla maapallon ilmakehään, jossa se tuhoutuu. Alustavien arvioiden mukaan tämä tapahtuu vuonna 2011.

Maapalloa kiertävä Hubble-teleskooppi on lähettänyt kahdeksan vuoden aikana maahan yli 100 000 kuvaa. Niiden avulla tutkijat ovat oppineet uutta muun muassa mustista aukoista, galaksien synnystä ja tähdistä.

Hubblen alasajo on ensimmäinen muutos Nasan käynnissä olevaan tutkimusohjelmaan sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti George W. Bush muutamia päiviä sitten julkisti uudet suuntalinjat maan avaruushallinnolle. Bushin linjauksessa Nasa lähettää miehitettyjä avaruuslentoja niin Kuuhun kuin Marsiinkin vuoteen 2015 mennessä.

- Tämä oli vaikea ja kipeä päätös, mutta ottaen huomioon sukkulalentojen tilanteen ja presidentti Bushin hahmotteleman uuden avaruustutkimusohjelman, ei muitakaan vaihtoehtoja ollut, Nasan tiedottaja Glenn Mahone sanoi.

Nasa suunnittelee uuden teleskoopin lähettämistä avaruuteen vuonna 2012.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.