Mainos

Narvan huumeongelmiin suomalaisapua

Tämän vuoden syys-lokakuussa löytyi Itä-Virosta Narvan talousalueelta noin 200 uutta hiv-tartuntaa. Määrä on samaa suuruusluokkaa kuin viimeksi kuluneiden 12 vuoden aikana. Tilannetta yritetään nyt nopeasti korjata suomalaistuella.

Suomen suurlähetystön Narvan aids-kuntoutuskeskuksen välinen sopimus allekirjoitettiin keskiviikkona Narvassa. Samalla suomalainen Campus Caritas -järjestö luovutti tukikeskuksen käyttöön atk-laiteita sekä runsaasti toimistokalusteita ja -tavaraa. Hiv-tartunnat leviävät nopeasti enen kaikkea likaisten huumeneulojen välityksellä.

-Suonensisäisesti huumeita käyttävien määrä on kasvanut Virossa vuodesta 1993 lähtien jopa 8000 ihmiseen. Heistä noin puolet asuu Narvan alueella, selvittää uutta projektia vetävä Narvan aids-kuntoutuskeskuksen johtaja Tatjana Magerova. Muutama vuosi siten tehdyn tutkimuksen mukaan näistä käyttäjistä 98 prosenttia oli nuoria venäjänkielisiä; heistä 85 prosenttia miehiä. Yli puolet käyttäjistä on aloittanut huumeiden käytön varsin nuorina, jopa 14-vuotiaina, Magerova kertoi.

Apua katutyöhön

Alkava yhteishanke kestää vuoden verran. Sen ensisijainen kohderyhmä on kaikkein nuorimmat,

Kannabista

14-16-vuotiaat, huumeiden käyttäjät. Työssä käytetään apuna vapaaehtoistyöntekijöitä, joiden koulutus on hankkeen ensimmäinen vaihe. Samoin valmistetaan tiedotusmateriaali, jota toiseen vaiheen katutyössä jaetaan käyttäjille. Kuntoutuskeskuksen palveluajat pidennetään neljästä tunnista 10:een. Vapaaehtoiset huolehtivat huumeneulojen vaihtamisesta ja samalla neuvonnasta. Tällä hetkellä keskus tavoittaa 5-10 prosenttia huumenuorista.

Tavoitteena on antaa neuvoja vähintään 60-70 prosentille käyttäjistä, Magerova kertoo. Nykyisin jaetaan nuorille vuosittain 3 000-5 000 puhdasta neulaa. Tämä määrä tulisi saada 3-4-kertaiseksi. Samalla tulisi saada markkinoilta pois ja hävitetyksi lähes saman verran käytettyjä neuloja. Projektin lopullisena tavoitteena on, että tilanne saataisiin vuoden kuluessa rauhoittumaan, Magerova sanoo. Tilanteen nopeaan pahenemiseen Magerova pitää syynä ennen kaikkea heroiinin saannin helppouden: -Kun aiemmin hiv-tartuntojen ensisijainen lähde oli sukupuolinen kanssakäyminen, ovat nyt ylivoimaisesti suurin tartuntalähde likaiset huumeneulat.

Kallista hoitoa

Huumeiden käyttäjäkunta on vuosi vuodelta nuorentunut ja samalla on myös nuorten naisten osuus tänä vuonna nousut tuntuvasti, Megarova sanoo. Yhteiskunnan etu on hänen mukaansa pyrkiä mahdollisimman tehokkaaseen ennaltaehkäisyyn, sillä hiv-tartuntojen diagnosointi ja hoito tulee yhteiskunnalle erittäin kalliiksi. -Yksinomaan taudin laboratorioselvityksen minimikustannus on sata kruunua (noin 40 markkaa). Immunologisen tilanteen selvittäminen maksaa tuon summan kymmenkertaisena ja vuosia jatkuva lääkehoito jopa 10 000 kruunua (4000 markkaa) kuukaudessa, Megarova kertoo.

Campus Caritas -järjestölle Narvan aids-tukikeskus on uusi avustuskohde. Aiemmin järjestö on tukenut mm. virolaisia lasten kesäleirejä, Tallinnaan katulapsille perustettua Tootsi Tubaa sekä Sillamäen ja Narvan kaupunkeja.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.