Mainos

Narkomaanien riskikäyttäytymisestä tutkimus

Narkomaanien riskikäyttäytymistä selvitetään laajalla seurantatutkimuksella, joka käynnistyy tässä kuussa.

Narkkari

Tutkimus on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Tutkimukseen otetaan 18-vuotta täyttäneitä suonensisäisten huumeiden käyttäjiä pääkaupunkiseudulta sekä joiltakin paikkakunnilta, joihin on avattu narkomaanien terveysneuvontapisteitä eli ns. ruiskujen ja neulojen vaihtopisteitä.

-Tutkimukseen osallistujat on tarkoitus valita terveysneuvontapisteiden lisäksi joidenkin apteekkien kautta ja Helsingin Diakonissalaitoksen Kurvin huumepoliklinikalta. Osa valikoituu mukaan myös hoito- ja apteekkipalvelujen ulkopuolelta, Stakesin tutkija Airi Partanen sanoo.

Partasen mukaan tutkimuksessa seurataan vaihtopisteessä kävijöiden riskikäyttäytymistä ja sen muutoksia puolen vuoden välein. Tutkimus päättyy vuonna 2003.

-Samassa yhteydessä selvitetään sylkitestin avulla myös sitä, kuinka monella on hi-virus tai C-hepatiitti, Partanen sanoo. Narkomaaneilta kerätään haastatteluissa tietoa muun muassa heidän taustastaan, palvelujen käytöstä, huumeiden käytöstä, infektioista sekä huumeiden ja seksikäyttäytymiseen liittyvistä riskikäyttäytymisen muodoista.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa tutkimusta koordinoi A-klinikkasäätiö. Yhteistyössä ovat mukana Kansanterveyslaitos ja Stakes.

Taustalla hiv- ja C-hepatiittiepidemia


Ruiskuhuumeiden käyttäjien riskikäyttäytymisestä on tärkeä saada tietoa, koska monella paikkakunnalla huumeiden käyttöön liittyvät infektiotaudit ovat levinneet epidemioiksi. Suomessa on jo 10 000 suonensisäisten huumeiden käytön yhteydessä C-hepatiitin saanutta.

C-hepatiitti on vakava maksasairaus, joka voi johtaa maksasyöpään. Hiv-epidemia taas on levinnyt huumeiden käyttäjien keskuudessa elokuusta 1998. Ruiskuhuumeiden välityksellä tartuntoja on saatu yhteensä noin 150.

Kansanterveyslaitoksen tutkijan Pekka Holmströmin mukaan tänä vuonna on havaittu jo 60 uutta hiv-tapausta, joista puolet on varmuudella saatu huumeiden käytön yhteydessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.