Narkomaanien hiv-tartunnat laskusuunnassa

Hiv-infektion leviäminen huumeidenkäyttäjien keskuuteen on hidastunut.

Uusien hiv-tartuntojen määrä on laskussa jo kolmatta vuotta, ja tänä vuonna uusia tapauksia oli syyskuun loppupuolelle mennessä kirjattu valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin parikymmentä.

Yhtenä merkittävänä syynä hiv-tapausten vähenemiseen pidetään pääkaupunkiseudulla käynnissä ollutta neulanvaihto-ohjelmaa.

Hivin torjumiseen on panostettu pääkaupunkiseudulla myös monilla muilla tavoin: huumeidenkäyttäjille on järjestetty terveysneuvontaa ja syrjäytyneille tartunnan saaneille luotu erityispalveluja.

Koko väestössä uusien hiv-tartuntojen määrä jäänee tänä vuonna alle sadan. Tapausten määrä on kokonaisuudessaan vähentynyt huippuvuosista, jolloin uusia tartuntoja kirjattiin jopa lähes 150 vuosittain.

Valtakunnallisille Tartuntatautipäiville Helsinkiin tiistaina kokoontuneet asiantuntijat pitivät hieman yllättävänä sitä, ettei hiv näytä juuri levinneen huumeidenkäyttäjistä seksin kautta muihin väestöryhmiin.

Ilmeisesti suonensisäisiä huumeita käyttävät hiv-positiiviset ovat siinä määrin "rappiolla", että heidän kanssakäyntinsä muiden väestöryhmien kanssa on vähäistä.

Uhkana Viro ja Pietari

Vaikka hiv-tilanne näyttää nyt positiiviselta, kehitys voi kääntyä nopeasti. Erityisenä uhkana Suomessa nähdään Viron ja Pietarin hiv-tapausten raju kasvu, joka saattaa heijastua myös Suomen tapausten määrään. Professori Ville Valtosen mukaan Viron liittyminen EU:hun saattaa aiheuttaa myös sen ongelman, että hiv-positiiviset virolaiset pyrkivät hoitoon Suomeen.

Erikoislääkäri Matti Ristolan mukaan huumeidenkäyttötavat Suomessa ja lähialueilla ovat pitkälti samankaltaisia. Helsingin seudun hiv-epidemia saattaisi siis olla huomattavasti nykyistä pahempi, jos ongelmaan ei olisi puututtu niin tehokkaasti kuin viime vuosina on tehty.

Aids-kuolemien määrää ovat Suomessa vähentäneet myös tehokkaat yhdistelmälääkkeet, jotka ovat olleet nyt käytössä yli viisi vuotta. Ristolan mukaan on realistista odottaa, että yhdistelmälääkityksellä voidaan pidentää potilaiden elinikää 10-20 vuotta tai pidempäänkin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat