Mainos

Narkolepsiatutkijat pelkäsivät sikainfluenssavirusta jo etukäteen

Tutkijat pelkäsivät sikainfluenssaviruksen lisäävän narkolepsiasairastumisia. Unitutkija Markku Partisen mukaan huoli nukahtelusairauden yleistymisestä nousi esille hieman ennen kuin sikainfluenssa levisi pandemiaksi eli kesällä 2009.

- Viruksena se muistuttaa vuonna 1918 Euroopassa jyllännyttä virusta, jota nimitettiin Espanjantaudiksi. Siihen influenssavirukseen liittyi, että miljoonia eurooppalaisia sairastui myös poikkeavaan uneliaisuuteen. Me pelkäsimme, että nyt käy samoin.

Tästä syystä narkolepsiatutkijat olivat epidemian uhatessa Partisen mukaan tyytyväisiä, että Euroopassa reagoitiin nopeasti ja aloitettiin rokotekampanja.

Noin 40 lasta ja nuorta on kuitenkin Suomessa sairastunut narkolepsiaan viime joulukuun ja kevään aikana eli rokotusten ja pandemian jälkeen. Parhaillaan selvitetään, onko sairastumisten syynä rokote, sikainfluessavirus vai joku muu virus.

Partinen on itse mukana yhtenä ulkopuolisena asiantuntijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtamassa asiantuntijaryhmässä. Se selvittää, onko narkolepsian ja sikainfluenssarokote Pandemrixin välillä syy-yhteyttä.

Tutkimukset saavat Partisen mukaan myös paljon kansainvälistä huomiota. Narkolepsialasten vanhemmat ovat epäilleet THL:n riippumattomuutta tutkimuksissa. Partisen mukaan huolta tässä suhteessa ei ole.

- Ei Suomessa peitellä, sehän asettaisi Suomen omituiseen valoon. Nyt asiaa tutkitaan, mutta valitettavasti ratkaisevaa uutta tietoa siitä, mitä on tapahtunut, ei vielä ole. Keväällä varmaan saadaan lisätietoa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.