Narkolepsiaan sairastuneen äiti: Toivon jonkun ottavan vastuun

Sosiaali- ja terveysministeriö tutkii parhaillaan mahdollista sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteyttä. Murrosikäisen tyttären äiti kertoi MTV3:n uutisille tyttärensä tarinan nimettömänä.

- Kaikki alkoi viime syksynä siitä, kun rokotteista alettiin puhua. Olin siinä vaiheessa tehnyt päätöksen, että yhtäkään kolmesta tyttärestäni ei rokoteta, koska olin skeptinen rokotteen suhteen. Sitten alkoi tulla kuitenkin painostusta sekä kouluterveydenhoidolta että mediankin suunnalta rokottamisen hyvistä puolista. Minulle kerrottiin lasteni olevan juuri sitä ikäryhmää, jotka saattavat sairastua sikainfluenssaan todella vakavasti, nainen kertoo.

Tyttären äiti puhui kouluterveydenhoitajan kanssa puhelimessa tilanteesta sen jälkeen kun olin kieltänyt, ettei lapsiani saa rokottaa.

- Tämän jälkeen aloimme kotona todella miettiä, että herranen aika, lapsethan voivat vaikka kuolla tähän virukseen. Sitten päätimme, että kaikki kolme lastamme rokotetaan.

"Tytär nukkui jatkuvasti"

- Muutama viikko rokottamisen jälkeen esiin alkoi tulla kummallisia asioita; murrosikäinen tyttäremme nukkui todella paljon. Saatoin tulla töistä kotiin iltapäivällä ja kysyä, missä tyttäremme on ja sain lähes aina vastauksen, että hän on nukkumassa.

Siinä vaiheessa äidille tuli tunne siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Syitä etsittiin niin murrosiästä kuin meneillään olleesta vanhempien avioerosta. Myös lääkäri oli silloin sitä mieltä, että selitys löytyy jommasta kummasta.

- Vasta tämän jälkeen luin artikkelin narkolepsiasta. Oireet täsmäsivät täysin, mutta lääkäri tyrmäsi pelkoni narkolepsiasta. Tytär vaihtoi uuteen kouluun ja epäilykset olivat koko ajan olemassa, vaikka narkolepsiaa ei oltu vielä todettu.

Lääkkeet loppu tukusta

Tässä vaiheessa myös mediassa alkoi olla jo epäilyjä rokotteen ja narkolepsian yhteydestä. Yhteyttä ei ole vielä osoitettu virallisesti.

- Toivon todella, että jos ja kun yhteys voidaan osoittaa niin joku ottaa vastuun tästä. Tämä vaikuttaa kuitenkin tyttäreni loppuelämään. Parantavaa hoitoa ei ole. Lääkehoito auttaa oireisiin, mutta tällä hetkellä lääkkeet ovat tukusta loppu eli emme ole päässeet vielä kokeilemaan niiden tehoa.

Katso Mari Haaviston juttu

Lue myös:

    Uusimmat