Mainos

Napolitanosta Italian presidentti

Entistä kommunistia Giorgio Napolitanoa on kutsuttu myös "Punaiseksi prinssiksi". Väistyvä pääministeri Berlusconi ei usko Napolitanon puolueettomuuteen.

Italian presidentiksi on valittu keskusta-vasemmiston Giorgio Napolitano. 80-vuotias Napolitano oli tulevan pääministerin Romano Prodin johtaman liittouman ehdokas. Hän sai yli puolet Italian kaksikamarisen parlamentin äänistä.

Parlamenttivaalit täpärästi hävinnyt Silvio Berlusconi on tyytymätön tämänkin äänestyksen lopputulokseen. Berlusconin oikeistoliittouma on onnistunut viivyttämään parlamentin kahden kamarin puhemiesten vaaleja sekä presidentinvaalia. Prodin ehdokkaat valittiin lopulta kaikkiin kolmeen tehtävään.

- Tämä enemmistö ei noudata italialaisten enemmistön toiveita, Berlusconi sanoi Napolitanon valinnan jälkeen. - Mielestämme hän ei ole kaivattu puolueeton ehdokas.

Napolitano on ensimmäinen Italian presidentti, jolla on kommunistitausta. "Punaiseksi prinssiksi" kutsuttu Napolitano kuuluu aikanaan mahtavan PCI-puolueen merkittäviin uudistajiin. Hän oli mukana muuttamassa puoluetta sosiaalidemokraattiseksi heti Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1990-luvun alussa. Nykyisin puolueen nimi on vasemmistodemokraatit, ja se on vahvin voima tulevassa hallituksessa.

Napolitano on toiminut sisäministerinä Prodin ensimmäisessä hallituksessa 1990-luvulla ja edustajana Euroopan parlamentissa. Hänet nimitettiin elinikäiseksi senaattoriksi vuonna 2005.

Romano Prodi sanoi odottavansa, että uusi hallitus voi aloittaa työnsä ensi viikon keskiviikkona. Tämänhetkisen presidentin Carlo Azeglio Ciampin on ensin erottava tehtävästään, minkä jälkeen Napolitano vannoo virkavalansa, keskustelee edeltäjiensä kanssa ja valtuuttaa Prodin muodostamaan hallituksen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.