Mainos

Näpit irti polttoaineverosta — verottakaa tupakkaa ja alkoholia!

MTV3:n lukijoilla on selkeä mielipide siitä, mihin veronkorotukset saisi suunnata.

MTV3:n nettikysymyksessä tiedusteltiin, minkä asian verotusta lukijat olisivat valmiita nostamaan: alkoholin, tupakan, polttoaineen vai palkkatulojen. Selvästi eniten kannatusta lukijoiden keskuudessa sai tupakan ja alkoholin verotuksen korotus.

Yhteensä 90 prosenttia vastaajista olisi valmis korottamaan joko tupakan tai alkoholin veroa.Tupakan veroa korottaisi noin hieman yli 45 prosenttia vastaajista ja lähes yhtä moni nostaisi alkoholiveroa.

– Ei missään nimessä palkkoihin ja polttoaineisiin saisi koskea. Pienituloiset olisivat taas kärsijöinä ja maaseudulla asuvat. Alkoholi tuo ikäviä sivuvaikutuksia, joita kadutaan seuraavana päivänä ja on tapahtunut mahdollisesti jotain peruuttamatonta. Tupakka on toinen, mihin voisi veroja kohdistaa.

– Tupakka on vaarallista. Se on kansainvälisten suuryritysten rahamasiina, eikä jätä mitään työtä Suomeen kuten esimerkiksi pienpanimot ja tislaamot.

"Tupakan hinta vaan moninkertaiseksi"

Tupakan ja alkoholin kovempi verotus keräsi kannatusta etenkin terveysperustein

– Alkoholi tuo terveyskeskuksiin enemmän potilaita kun mikään muu sairaus. Alkoholi ja tupakka maksavat kaikista eniten yhteiskunnalle, eikä kumpikaan ole tarpeellinen elintarvike.

– Tupakka aiheuttaa sairauksia, jotka tulevat yhteiskunnan korvattavaksi: keuhkosyöpä, keuhkojen laajentuma, krooninen keuhkoputkentulehdus. Lisäksi tekee ihosta kalvakan ja vanhentaa ulkonäköä. Tupakoiva haisee kamalalta tupakoimattoman nenään, roskaa heittämällä tumpit pitkin katuja ja pihoja ja lopuksi viskaavat vielä tyhjän tupakka-askin luontoon. Hinta vaan moninkertaiseksi.

Osa tupakan ja alkoholin verotuksen kiristämistä kannattavista myönsivät kannattavansa verotuksen korotusta siksi, koska hinnannousu ei kolahtaisi omaan nilkkaan.

– Sen takia, kun en polta. Naapuri polttaa ja se häiritsee. On oikein sille himotupruttelijalle

Jotkut tosin katsoivat, että verojenkiristyksistä ei ole hyötyä Suomelle.

– Kiristetään lisää vaan verotusta, niin lisääntyy viina ja tupakkaralli rajojen toiselle puolen. Suomihan siinä pitkässä juoksussa häviää rahaa, kun ei täällä enää kauppa käy niin kuin ennen. Ei näillä kiristyksillä alkoholin käyttöä ja tupakan sauhuttelua kitketä.

"Rikkaiden verot ylemmäs"

Palkkatulojen verotusta oli valmis kiristämään hieman alle seitsemän prosenttia vastaajista. Moni kannatti etenkin progressiivisen verotuksen kiristämistä.

– Nykyinen tasaveroihin suuntautunut politiikka syrjii pieni- ja keskituloisia, joten maksaisin mieluiten palkasta lisää veroa. Se on halvin tapa ostaa hyvä perusturva. Rikkaiden verot ylemmäs, eräskin vastaaja toteaa.

– Veroa on otettava niiltä keillä on veronmaksukykyä, eli joilla palkkatulot ovat niin suuret , että normaaliin elämiseen niistä kuluu vain murto-osa.

Vähiten kannatusta keräsi polttoaineen verotuksen nostaminen. Polttoaineveroa korottaisi vain hieman yli kolme prosenttia vastaajista.

– Polttoaineita tarvitaan välttämättä alueilla, joissa on vähän tai ei ollenkaan joukkoliikennettä. Ei ole oikein että jotkut joutuvat maksamaan välttämättömyyshyödykkeestä aina vain enemmän.

– Autolla on pakko ajaa, mutta ilman alkoholia ja tupakkaa voi olla. Tai vähemmällä. Se säästää myös terveysmenoja.

MTV3 Uutisten nettikysymykseen tuli lähes 2800 vastausta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.