Mainos

Napero-Finlandian nappasi perinteinen satu

Valtakunnallisen sadunkirjoituskilpailun Napero-Finlandian on tänä vuonna voittanut Maiju Aho Hyvinkäältä. Napero-Finlandia on peruskoulun 1.-6.-luokkalaisille suunnattu vuosittainen sadunkirjoituskilpailu. Päätalo-Instituutin järjestämään kilpailuun osallistui noin 850 satua.

Valtakunnallisen sadunkirjoituskilpailun Napero-Finlandian on tänä vuonna voittanut Maiju Aho Hyvinkäältä. Hänen Muutos-niminen satunsa on tuomarin mukaan sujuvasti etenevä ja johdonmukainen tarina tytöstä, joka potee elämäntuskaa ja sattumien niin salliessa päättää valita jotain toisenlaista.

-Kirjoittaja on valinnut idealleen perinteisen sadun kaavan. Muutamista napakoista yllätyksistä voi päätellä, että kirjoittaja hallitsee niin maalailevan kuvailun kuin myös modernin asiakielen, arvostelussa kehutaan.

Napero-Finlandia on peruskoulun 1.-6.-luokkalaisille suunnattu vuosittainen sadunkirjoituskilpailu. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia kirjoittamiseen ja lukemiseen. Napero-Finlandiassa on kolme kilpasarjaa. Saduista paras palkitaan Napero-Finlandialla.

Kilpailuun osallistui noin 850 satua eri puolilta Suomea. Mukana oli myös kymmenen saamenkielistä tekstiä, jotka tänä vuonna muodostivat oman sarjansa.

Päätalo-Instituutti järjesti kilpailun nyt 15. kerran. Palkinnot jaettiin Taivalkoskella Pohjois-Pohjanmaalla Sadun päivänä torstaina.

Hyvätasoinen kilpailu

Tämän vuoden Napero-Finlandia-palkinnon voittaja kilpaili 5.-6.-luokkalaisten sarjassa.

Kilpailussa 1.-2.-luokkalaisen sarjan voiton vei Venla Haavisto Nokialta sadullaan Pikku Laine. Hänen satunsa on matkakertomus siitä, miten isä kerrankin yllätettiin. 3.-4.-luokkalaisten sarjan ykköseksi sijoittui Ilmi Komulainen Turengista. Hän osallistui kilpaan sadullaan Matka kohti parempaa, joka on opettavainen tarina eläinplaneetasta.

Saamenkielisten satujen joukosta voittajaksi ylsi Ailu Arianaick Ivalosta. Hänen Spagetti-niminen satunsa kertoo pienestä kissasta, joka ratkaisee sen, miten spagetti syntyy.

Kilpailun esiraatina toimi lukuryhmä Oulun yliopiston kirjallisuuden laitokselta. Esiraati seuloi lähetetyistä saduista parhaimmiston, joista päätuomari Niilo Keränen valitsi voittajasadun.

Saamenkielisiä tekstejä ei voitu arvioida muiden sarjojen yhteydessä ikäluokkiensa mukana. Kilpailun järjestäjän mukaan tämä olisi vaatinut ammattimaiset käännökset, joita esiraadilla ei ollut käytettävissään. Voittajasadun suomennos saatiin vasta arvioinnin jälkeen.

Tuomariston mukaan tämänvuotisen kilpailun taso oli kokonaisuutena varsin hyvä. Osallistujista suurin osa oli kirjoittanut sadut koulussa. Monet olivat lähettäneet kilpaan useamman kuin yhden tarinan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.