Mainos

Napaseudun merijää kutistunut pienimmilleen sitten vuoden 1979

Uusi ennätyslukema voi vielä rikkoutua, sillä napaseudun merijää on pienimmillään tavallisesti elokuun lopussa tai syyskuussa.

Pohjoisen pallonpuoliskon merijää on kutistunut pienemmäksi kuin kertaakaan jääseurannan historiassa, kertoo amerikkalaistukija.

Tutkijat laskevat pohjoisnavan merijääalueen kutistuneen alle neljään miljoonaan neliökilometriin. Alue on pienempi kuin kertaakaan sitten vuonna 1979 aloitetun seurannan.

- Tänään pohjoisen pallonpuoliskon merijääalue rikkoi ennätyksen pienimmästä merijääalueesta (jääseurannan) historiassa, kirjoitti arktisen meteorologian tutkija William Chapman The Cryosphere Today -internetjulkaisussa eilen. Hän työskentelee kollegoineen Illinois Champaign-Urbana -yliopiston ilmatieteen laitoksella.

Tähänastinen pohjalukema on vuodelta 2005, jolloin merijää oli kesän lopussa pienimmillään hieman yli neljän miljoonan neliökilometrin kokoinen. Tämänvuotinen ennätyslukemakin voi vielä rikkoutua, sillä napaseudun merijää on pienimmillään tavallisesti elokuun lopussa tai syyskuussa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.