"Nanomuste" tekee t-paidasta e-paidan

Tavallisista puuvilla- ja polyesterikankaista on saatu kehitettyä pattereita kankaan joustavuuden kärsimättä. Keksinnön esittely antaa virtaa "päälle puettavan elektroniikan" saralle, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Useat viime vuosina tehdyt tutkimusprojektit ovat osoittaneet, että elektroniikkaa voidaan rakentaa joustaville ja läpinäkyville pinnoille. Tästä esimerkkinä on rullattavat näyttölaitteet.

Elektroniikan integrointi tekstiileihin on kuitenkin tuonut esiin muita haasteita. Erityisen haastavaa on ollut kehittää toteuttamistapoja, jotka toimivat tavallisten kankaiden kanssa. Nyt Stanfordin yliopiston tutkijaryhmä on osoittanut, että äärimmäisen pienistä hiilipohjaisista nanoputkista koostuva muste muuttaa t-paidan edullisesti sähköiseksi e-paidaksi. Menetelmää esiteltiin ensimmäistä kertaa viime vuonna tulostinpaperille.

Prosessissa materiaali kastetaan nanoputkimusteeseen. Paperin ja tekstiilien kuidut sopivat hyvin nanoputkimusteen imeyttämiseen. Tämän jälkeen kangas prässätään päällysteen tasoittamiseksi. Päällystetylle materiaalille saadaan syntymään sähkövirtaa litiumkäsittelyllä tuotetun reaktion avulla. Nanoputket keräävät reaktiosta syntyvän latauksen.

Kankaiden uudenlaisesta käyttömahdollisuudesta raportoidaan Nano Letters -julkaisussa.

Mahdollistaa uudenlaiset sovellukset

- Uusi teknologia mahdollistaa useiden erilaisten sovellusten ja designin käytön, jotka olivat aiemmin mahdottomia perinteisellä teknologialla toteutettavaksi, tutkijaryhmä kirjoittaa.

Nanoputkilla päällystetty materiaali säilyttää ominaisuutensa vaikka sitä venytettäisiin tai taitettaisiin. Vesipesukaan ei muuta nanoputkikankaan sähköisiä ominaisuuksia.

- Tekniikka on helppo ja halpa, mutta se tuottaa loistavan suorituskyvyn, toteaa tutkimusryhmän professori Yi Cui BBC:lle.

- Kankailla ja paperilla on takanaan tuhansien vuosien historia. Me yhdistimme high-tech -nanoteknologian perinteiseen materiaaliin tuottaaksemme uusia sovelluksia, Cui jatkaa.

Tutkimusryhmän seuraavana tavoitteena on yhdistää teknologiaa materiaaleihin, jotka varastoivat enemmän energiaa. Tällä tavalla saadaan luotua yhä käyttökelpoisempia virtalähteitä. Ryhmä uskoo, että se pystyy myös teknologiaansa soveltamalla kehittämään päälle puettavia aurinkokennoja.

Lue myös:

    Uusimmat