Mainos

Nanohiukkasista halutaan lääkekuriireita

Nanohiukkasista toivotaan apua tarkempaan lääkityksen annosteluun ja tehokkuuteen. Hiukkasten käyttäytymisestä tiedetään kuitenkin vielä vähän.

Nanolääketieteen odotetaan vähentävän lääkehaittoja ja alentavan jopa lääkekustannuksia.

Suomen Akatemian FinNano -tutkimushanketta johtava professori Jyrki Heino arvelee lääkehaittojen vähenevän, kun nanohiukkanen kuljettaa lääkkeen juuri oikeaan paikkaan ja vapauttaa sen siellä juuri oikeaan aikaan.

Lääkettä voitaisiin näin antaa myös vähemmän, jolloin myös lääkekustannukset voisivat laskea.

Ensimmäiset lääkkeiden ja rokotteiden annosteluun liittyvät nanosovellukset ovat jo käytössä. Muita melko pitkälle edenneitä hankkeita on maailmalla jo reilusti yli sata.

Veriaivoesteenkin läpäisevien nanohiukkasten käyttäytymisestä tiedetään kuitenkin vielä melko vähän. Eniten keskustelua on Heinon mukaan herättänyt kysymys, voiko niitä kertyä elimistöön. Hänen mielestään olisikin kehitettävä uusia tapoja arvioida nanohiukkasten turvallisuutta.

Lääketieteessä riskien uskotaan jäävän pieniksi, mutta laajassa käytössä olevilla nanotuotteilla riskit saattavat olla paljon suurempia, arvelee Heino. Toistaiseksi mitään haittavaikutuksia ei ole raportoitu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.