Namibiassa ammutun suomalaisen tuttava: "Maassa on liikaa aseita ja niihin turvaudutaan helposti"

Namibiassa tapahtunut suomalaismiehen ampuminen on valitettava yksittäistapaus, kertoo Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja Seppo Kalliokoski.

Seppo Kalliokoski kertoo surmansa saaneen miehen vaimoineen muuttaneen Suomesta Namibiaan noin 20 vuotta sitten.

Vaimo oli perheineen tullut aiemmin Suomeen ja kouluttautunut hammaslääkäriksi. Hänen valmistuttuaan kaksikko muutti Namibiaan ja perusti yksityisen hammaslääkäriklinikan. Kuollut mies työskenteli klinikalla auttaen vaimoaan.

– Tunsin uhrin perheen erittäin hyvin hänen vaimonsa kautta. Miehen tunnen kyllä nimeltä ja on erittäin surullista, että näin on päässyt käymään, Kalliokoski huokaisee.

Kalliokoski pitää todennäköisenä, että tapaus on seurausta normaalista peräänajosta. Hän ei usko, että siihen liittyy mitään muuta.

– Vastaavassa tapauksessa Suomessa varmaan noustaisiin autosta ja kiroiltaisiin, ehkä potkittaisiin vähän renkaita tai hakattaisiin ikkunaa, kun oikein hermot menee. Siellä taas aseita on paljon enemmän ja voi käydä niin, että vedetään pistooli ja ammutaan, Kalliokoski mietiskelee.

Namibia on edelleen turvallinen paikka elää

Tapauksesta huolimatta Kalliokoski painottaa, että Namibia ja sen pääkaupunki Windhoeken ovat erittäin turvallisia paikkoja olla. Hän vertaa tapausta mihin tahansa Suomessa tapahtuvaan rikokseen, jossa yöllä baarin jälkeen puhkeaa sanaharkkaa.

– Samalla lailla tämä voisi olla tapahtunut jossain Helsingin lähiössä. Meillä vaan täällä Suomessa useammin on vaikka puukkoa mukana millä heilutaan, ja onhan joskus niitä ampumisiakin ollut. Mutta Namibiassa ihmisillä on henkilökohtaisia aseita, ja niihin helposti turvaudutaan, Kalliokoski kertoo.

Kalliokoski kertoo olleensa Suomessa yhteydessä uhrin omaisiin, mutta kertoo heidän haluavan mieluummin pysyä julkisuuden ulkopuolella. Hän painottaa useampaan otteeseen, että Namibiassa on erittäin turvallista olla ja elää.

Rikollisuutta maassa toki löytyy, mutta useimmiten se esiintyy esimerkiksi ryöstöinä johtuen maan suurista tuloeroista.

– Siellähän on kuitenkin maailman suurimmat tuloerot. Jännitteitä on myös paljon valkoisten ja tummien välillä, mutta en osaa sanoa, enkä kyllä uskokaan, että tässä tapauksessa olisi mistään sellaisesta kyse. Aseita maassa on kuitenkin huomattavasti enemmän valkoihoisilla ihmisillä, Kalliokoski kertoo.

Aseita on maassa erittäin paljon

Kalliokoski kertoo myös omasta kokemuksestaan Namibiassa. Ensimmäisen kerran hän vieraili maassa vuonna 1973 ja asui siellä tämän jälkeen 17 vuotta. Sittemmin hän on vieraillut maassa useita kertoja.

Kalliokoski kertoo vastustavansa kaikkia henkilökohtaisia aseita ja hän piilottikin itse kaikki lähetysseuran aseet asuessaan maassa.

– Kun asuin maassa sodan aikaan, minulla oli piilossa kaikki lähetysseuran kiväärit. Jos he olisivat tienneet, että minulla oli niitä, niitä olisi tultu varmasti voimakeinoin sieltä hakemaan, Kalliokoski muistelee.

Hänen mukaansa maassa kuitenkin turvallisuus ja poliisi toimivat erittäin hyvin, eikä mitään vaaraa tavallisille ihmisille siis ole. Yleistä varovaisuutta kannattaa toki harjoittaa, ihan samalla tavalla kuin missä tahansa muuallakin maailmassa.

– Jos nyt öiseen aikaan menee johonkin kapakan eteen, kyllähän siinä saa varuillaan Suomessakin olla, Kalliokoski tiivistää.

Kalliokoski pitää erittäin huolestuttavana huumeiden saapumista kaupunkiin. Kyseisessä tapauksessa ei kuitenkaan ole tiedossa, oliko tekijä päihtynyt vai ei.

Lue myös:

    Uusimmat