Nämä yhdeksän virhettä pilaavat urasi jo ennen kuin olet kolmekymmentä

Näitä lauseita toistamme: parikymppisenä on varaa ottaa rennosti ja matkustella. Uraan ehtii keskittyä myöhemmin.

Talouslehti Forbesin haastattelema psykologi Meg Jay usuttaa parikymppisiä panostamaan uraansa. Hänen mukaansa parikymppisenä tehdyt päätökset ovat kauaskantoisempia kuin uskomme. Älä siis usko näihin myytteihin.

1. Parikymppisenä urapäätökset eivät ole tärkeitä

Parikymppiset ovat kärsineet viime vuosien vaikeasta taloustilanteesta. Sen sijaan, että nuoret olisivat saaneet rahaa säästöön, he ovat joutuneet ottamaan lainaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että parikymppisellä olisi aikaa hölläillä. Nyt on aika aloittaa elämä ja tehdä päätöksiä uran, asuinpaikan ja rakkauselämän suhteen. Päätökset vaikuttavat merkittävästi siihen, millainen elämä odottaa kolmekymppisenä.

2. Voit löytää täydellisen uran myöhemmin

Monet parikymppiset ajattelevat, että heidän täytyy ensin tietää, mitä he haluavat tehdä, ja vasta sitten etsiä sopiva työpaikka. Jay on kuitenkin sitä mieltä, että parikymppisenä on hyvä kerätä työkokemusta ja luoda suhteita. Jay kannustaa nuoria tarttumaan erityisesti työhön, joka kuulostaa erikoiselta ja herättää keskustelua. Lyhytkin kokemus mielenkiintoisessa työpaikassa voi olla hyödyksi myöhemmissä työhaastatteluissa.

3. Voit tehdä mitä haluat

Parikymppisille saatetaan kertoa, että heistä voi tulla mitä tahansa. Tämä on hämmentävää eikä edes totta. Parikymppisen tulisi olla realistinen sen suhteen, missä on hyvä, ja tehdä urasuunnitelma sen pohjalta.

4. Täydellinen työ ei tunnu työltä

Valitettava totuus on se, että työ on työtä, oli se sitten melontaretkien johtamista tai muotisuunnittelua. Jay muistuttaa, että vaikka kaikki työt eivät sovi kaikille, on myös vaikeuksia hyvä sietää. Ne kasvattavat ja opettavat uusia taitoja.

5. Pääset haluamallesi alalle myöhemmin

Parikymppisenä on sallittua ottaa riskejä työmarkkinoilla. Työnantajat ovat valmiita antamaan parikymppisille siimaa, mutta he odottavat kolmekymppisten jo tietävän, mitä he haluavat.

6. Jos et pidä työstäsi, irtisanoudu

Kysy itseltäsi neljä kysymystä:

  • Mikä tässä työssä tekee minut onnettomaksi?
  • Hyödynkö tästä kokemuksesta?
  • Pidinkö mistään työn osa-alueesta?
  • Miksi luulin haluavani työskennellä täällä?

Mieti myös, onko sinulla varaa irtisanoutua. Jos olet varma, että haluat uuden työn, kannattaa laittaa rahaa säästöön ja aloittaa uuden työn etsiminen.

7. Jos pomo on huono, lähde taaksesi katsomatta

Huonon pomon takia ei välttämättä tarvitse irtisanoutua. Jos työ on muuten kehittävää, pitäydy siinä niin kauan, kunnes olet saanut siitä irti kaiken haluamasi. Käytä kokemus hyödyksesi ja etsi uusi työ, jossa on parempi pomo. Älä kuitenkaan polta siltoja takanasi.

8. Työstä työhön hyppely on aina pahasta

Hyppely voi olla jopa hyväksi, kunhan se noudattaa urasuunnitelmaa. Kolmekymppisenä olisi jo hyvä tietää, mikä tuntuu omimmalta. Hyvä ja huono hyppely eroavat toisistaan siinä, että hyvä hyppely muodostaa johdonmukaisen tarinan, joka johtaa nykyhetkeen.

9. Parikymppiset ovat hemmoteltuja

Parikymppiset eivät ole itsekkäitä tai hemmoteltuja, sen sijaan he ovat kokemattomia. Nuoren tulee muistaa, että pomo ei ole vanhempi. Parikymppiset sopeutuvat työpaikalle, kunhan saavat mahdollisuuden kerätä kokemusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat