Nämä viisi aluetta ovat lähellä koronan kiihtymisvaihetta ja yksi jo rajan yli – "Pitää panna tosi paljon paukkuja siihen, että sieltä voidaan palata"

40:31
Koronatilanne kiihtyy Suomessa – katso tuoreet tiedot THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudesta!

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on todennut pääkaupunkiseudun olevan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Kiihtymisvaiheen lähellä katsoo olevansa viisi muuta aluetta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt Suomen 21 sairaanhoitopiiriin kyselyn siitä, missä vaiheessa koronaepidemiaa mikäkin alue on.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on sanonut pääkaupunkiseudun olevan jo koronan kiihtymisvaiheessa.

STM:n kyselyn mukaan "kiihtymisvaiheessa tai sen alussa" katsovat olevansa myös Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylän alueen osalta.

Yksikään näistä alueista ei ole kuitenkaan virallisella päätöksellä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Virallisen päätöksen kunkin alueen kohdalla tekee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL yhteistyössä sairaanhoitopiirien kanssa.

Sairaanhoitopiireistä 12 katsoi olevansa perustasolla ja 3 jätti vastaamatta kyselyyn. 

Koronan kiihtymisvaiheen viitteellinen alaraja on 10 tapausta per 100 000 asukasta per kaksi viikkoa. Kriteerit liittyvät myös tartuntaketjujen jäljitettävyyteen, positiivisten näytteiden osuuteen sekä sairaalahoidon tilanteeseen.

Maskisuositus laajenee ja ravintolarajoitukset tiukkenevat

Kiihtymisvaihetta ei määritellä suoraan lukujen perusteella. Päätöksen tekevät alueelliset toimijat miettivät kokonaisuutta.

– Jossakin voi olla aika isokin, hyvin hallittu ja rajattu tilanne, joka muuttaa luvut huonoiksi, muttei välttämättä tee kokonaistilannetta huonoksi, sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen kommentoi.

Tietyllä alueella kiihtymisvaiheeseen siirtyminen merkitsee laajempaan maskisuositukseen siirtymistä sekä jatkossa näillä näkymin myös esimerkiksi tiukempia ravintolarajoituksia.

– Jos meillä on sairaanhoitopiiri, joka on lähellä kiihtymisvaihetta tai jo kiihtymisvaiheessa, pitää panna tosi paljon paukkuja siihen, että sieltä voidaan palata. Kyllä sieltä pääsee takaisin perustasolle, kun tehdään riittävästi oikeita asioita siellä alueella, Kumpulainen sanoi.

Juttua muokattu kiihtymisvaiheen toteamista koskevien muotoilujen osalta kello 12.40.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja