Mainos

Nämä tekevät Suomesta sikakalliin euromaan

Euroalueen kallein maa on toistamiseen Suomi. Kyseenalaisen ykköspaikan Suomi vei Irlannilta, joka oli euroalueen kallein maa vuosikausia.

Irlannissa yksityisen kulutuksen kokonaishintatasoa on laskenut pari vuotta kestänyt talouskriisi, joka on vaikuttanut laskevasti yksityisen kulutuksen hintatasoon.

Suomessa hintoja nostavat erityisesti liikennepalveluiden hinnat, jotka ovat huomattavasti kalliimmat kuin muualla euroalueella.

Liikennettä verotetaan rajusti

Suomessa liikenteen hintoja nostavat tunnetusti tiukka verotus ja pitkät etäisyydet. Suomessa liikenteen hintataso nousee myös jatkossa, sillä vuoden alusta dieselin hinta pomppasi 12 senttiä litralta ja kuljetusyrittäjät iskivät hinnat asiakkaiden maksettavaksi. Eurostatin tekemä kansainvälinen hintavertailu kertoo vuoden 2011 hintatasot.

Myös alkoholi-, tupakka-, ravintola- ja hotellihinnat lohkaisevat tuttuun tapaan suuren loven suomalaisen kuluttajan lompakosta suhteessa muihin euromaihin. Sen sijaan kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan hinnat eivät poikkea merkittävästi muista maista.

On se elämä kallista Ruotsissakin

Jos on Suomessa eläminen kallista, on se sitä myös Ruotsissa. Länsinaapurissa yksityisen kulutuksen kokonaishinnat ovat 28 prosenttia EU:n keskiarvohintoja kalliimpia. Suomessa hintojen keskiarvo ylittyy 25 prosenttilla. Ruotsissa kokonaishintoja nostaa kallistunut kruunu. Euron kurssi sen sijaan on laskenut, mikä selittää osittain sen, että Ruotsi ohitti Suomen vuosi sitten tehdyssä vertailussa.

Euroopan ylivoimaisesti kalleimmat maat ovat kansallisen valuutan omaavat rikkaat maat Sveitsi, Norja, Tanska ja Ruotsi. Näissä maissa muun muassa ravintola- ja hotellihinnat ovat karanneet käsistä suhteessa muuhun EU-alueeseen.

Esimerkiksi Norjassa ravintola- ja hotellihinnat ovat 84 prosenttia kalliimmat kuin EU:ssa keskimäärin. Ruotsissakin ravintolalasku on lähes 50 prosenttia EU-keskiarvoa korkeampi. Suomessa vastaavat hinnat ovat 30 prosenttia kalliimmat.

Halvimmat maat löytyvät Itä-Euroopasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.