Mainos

Nämä tapaukset löytyvät vuodetuista USA:n salaisista raporteista

Sanomalehti New York Times on julkaissut nettisivuillaan muutamia Wikileak -nettisivuston vuotamia salaisia sotaraportteja Afganistanista. Tietovuoto maalaa synkän kuvan Afganistanin sodasta. Useille viestimille vuodetuista Yhdysvaltain armeijan sotilasraporteista käy ilmi, että Afganistanissa toimivat kansainväliset joukot surmaavat viattomia siviilejä ja peittelevät surmia.

Viestimien mukaan joukkojen uhriksi joutuu siviilejä, jotka eivät ole kapinallisia. Ilmaiskujen lisäksi yksittäisiä siviilejä surmataan sotilasoperaatioissa, jotka jäävät hämärän peittoon.

Wikileaks-internetsivusto tunnetaan salaisten asiakirjojen paljastuksista.

Seuraavat tapaukset ovat käännöksiä New York Timesin tekemistä koosteista kohuraporteista.

21.3.2007. Kuuromykän miehen ampuminen. Tiedustelupalveluyksikkö ampui kuoliaaksi miehen, jonka he näkivät juoksevan poispäin saattueen näköpiiristä. Raportin mukaan yksikkö noudatti sotilasproseduuria, jossa he ensin varoittivat kohdetta käskemällä hänen pysähtyä. Kun mies ei pysähtynyt, ampuivat he varoituslaukauksia ja haavoittivat miestä. Jälkeenpäin selvisi, että mies oli kuuromykkä.

3.9.2009. Verinen virhe. Tämä raportti paljastaa yksityiskohtia, jotka ovat saattaneet johtaa verisimpiin virheisiin Afganistan operaatiossa vuonna 2009. Liittouma pommitti kahta polttoainerekkaa ilmasta käsin, koska niiden epäiltiin olevan kapinallisten varastamia. Komentajan mukaan alueella ei ollut siviilejä, mutta todellisuudessa rekkojen luona oli runsaasti väkeä hakemassa polttoainetta. Kansainvälinen media kertoi, että kyseisessä iskussa kuoli 60 siviiliä.

17.6.2007. Epäonnistunut hyökkäys. Yhdysvaltain raketit tuhosivat kesäkuussa leirin Paktikan maakunnassa. Iskun tarkoituksena oli eliminoida alueella liikkuva al Qaida komentaja. Alueelle lähetettiin myöhemmin joukkoja viimeistelemään tehtävä. Armeijan Delta joukoista ja merijalkaväen sotilaista koostunut iskuryhmä ei kuitenkaan koskaan löytänyt komentajaa. Sen sijaan alueelta löytyi seitsemän kuolleen lapsen ruumiit. Lapset olivat kuolleet raketti-iskussa. Vaikka Yhdysvaltain armeija koetti selittää, että se ei tiennyt alueella olevan lapsia ja naisia, aiheutti tapaus suurta vihaa paikallisten keskuudessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.