Mainos

Nämä syyt vievät suomalaiset hautaan ennen aikojaan

Tapaturmat, sydän- ja verisuonitaudit, syöpäsairaudet ja alkoholi. Näistä johtuvat suomalaisten ehkäistävissä olevat ennenaikaiset kuolemat, käy ilmi Itä-Suomen yliopistossa tekeillä olevan tutkimuksen ennakkotiedoista. Tutkimuksessa selvitetään kunta kunnalta ennenaikaisesti menetettyjen elinvuosien määrää.

Ennenaikaisista kuoleman syistä 28 on maailmanlaajuisesti luokiteltu ehkäistävissä oleviksi.

– Suomessa tällä hetkellä näistä tärkeimpiä ovat huonoihin elintapoihin liittyvät asiat, siis alkoholi, osin myös tapaturma ja sosiaalisiin häiriöihin liittyvät asiat kuten itsemurhat sekä syöpäsairaudet, listaa Itä-Suomen yliopiston terveyspolitiikan professori Ilkka Vohlonen.

Sydän- ja verisuonitautien osuus ennenaikaisista kuolemista on vähentynyt. Samoin on käynyt myös tapaturmille ja syöpäsairauksille. Ainoastaan alkoholin osuus jatkaa kasvuaan.

Ennenaikaisen kuoleman syyt ovat paikoin sukupuolittuneesti ja alueellisesti eriytyneitä.

– Naisten itsemurhia tehdään suurten kaupunkien liepeillä, satelliittikaupungeissa. Alkoholin käytössä ongelmatapauksia ovat syrjäytyneet miehet niissä teollisuuskaupungeissa, joissa teollisuudella ei mene niin hyvin, Vohlonen selittää.

Syöpäsairauksien hoidossa myös pienet sairaanhoitopiirit ja erityishoitovalmiuksien puuttuminen voivat Vohlosen mukaan vaikuttaa syövän aiheuttamiin elinvuosien menetyksiin.

(MTV3)

Katso Elisa Tikkasen juttu (Kymmenen uutiset 5.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.