Mainos

Nämä syyt nostavat bensan hintaa juuri nyt

Bensan hinta kipusi menneenä viikonloppuna poikkeuksellisen korkeisiin lukemiin. Enimmillään bensalitrasta sai pulittaa 1,90 euroa.

Nousun taustalla on Öljyalan keskusliiton toimitusjohtajan Helena Vänskän mukaan raakaöljyn korkea maailmanmarkkinahinta.

– Ensimmäinen siihen vaikuttava syy on Yhdysvalloissa riehunut Isaac-hurrikaani. Myrskyn takia koko Yhdysvaltojen öljyntuotanto ajettiin käytännössä alas, Vänskä kertoo.

Yhdysvaltojen merkitys maailmanmarkkinahintoihin on suuri, sillä se on kolmanneksi suurin öljyntuottajamaa Venäjän ja Saudi-Arabian jälkeen.

Toinen bensan ja öljyn hintaan juuri nyt vaikuttava syy löytyy Lähi-idästä.

– Iranin asema on hankala, ja Israel on hermostunut sen ydinaseohjelmasta. Lähi-idän epävakaus heiluttaa markkinoita, Vänskä sanoo.

Suurin suomalaisissa kuluttajahinnoissa näkyvä tekijä on Vänskän mukaan silti euron rähmällään oleva kurssi dollariin nähden.

– Euroalueen ratkaisemattomat kriisit ovat nostaneet bensan lisäksi myös kaikkien muiden tuontitavaroiden kuluttajahintoja. Tilanteeseen ei ole näkyvissä suurta muutosta ennen, kuin kriisit selvitetään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.