Mainos

Nämä ovat Suomen sotaviennin erikoisuudet

Puolustusministeriöltä on haettu vientilupaa monille tuotteille, joiden nimestä ei äkkiseltään ymmärrä, miten ne liittyvät sotimiseen.

Sotatuotteiden vientilupaa haettiin viime vuonna muun muassa teräs- ja lasilevyille, kämmentietokoneille ja pullonkorkeille.

Ehkä erikoisin luvan saanut yksittäinen tuote oli emulsiolevitin. Suomen terästekniikan toimitusjohtaja Markku Vainikainen kertoo, että yritys joutuu hakemaan emulsiolevittimille joka kerta vientiluvan ja tekemään tuotteiden loppukäyttäjäselvityksen.

Tutuimpia emulsioita arkikäytössä lienevät monet ruoka-aineet kuten majoneesit sekä erilaiset voiteet. Vientiluvan saanut emulsiolevitin ei kuitenkaan ole tarkoitettu kosteusvoiteen levittämiseen.

Levittimiä on monenlaisessa käytössä sekä siviili- että militääripuolella. Sotatuotteen siitä tekee se, että puolustuskäytössä laitteella puhdistetaan saastunutta varustusta.

- Jos esimerkiksi kalusto on saastunut kemiaalisessa sodankäynnissä käytetyistä aineista tai saa vaikkapa ydinsäteilyä, voidaan emulsiolevittimellä levittää neutraloiva emulsio, Vainikainen kuvailee.

"Armeijankin pulloissa tarvitaan korkit"

Lukumääräisesti eniten vientilupia on haettu pullonkorkkien vientiin. Hakija on Valukumpu Oy, jolle myönnettiin lupa viedä 90 000 pullonkorkkia Iso-Britanniaan. 

Kyseessä on aivan tavallinen juomapullon korkki. 

- Korkki kuin korkki. Ne menevät puolustusteollisuuden käyttöön ja siksi ne määritellään sotatuotteiksi. Armeijankin juomapulloissa tarvitaan korkit, Valukummun toimitusjohtaja Seppo Lappalainen toteaa.

Lupaa on haettu myös kämmentietokoneille. Control Express Finland Oy:n valmistamat laitteet eivät kuitenkaan ole samanlaisia perustabletteja, joita myydään jo marketeissakin.

- Tuotteemme sopivat esimerkiksi taistelukäyttöön, toimitusjohtaja Karl Lönngren kuvailee.

Kämmentietokoneet kestävät pudottamista, kovia iskuja ja vettä. Lisäksi ne eivät säikähdä sähkömagneettisesta säteilyä. 

- Laitteisiin saa myös kiinni esimerkiksi radiolähettimiä. Niitä voidaan liittää toisiinsa militäärikäytössä olevilla liittimillä, Lönngren sanoo.

Sotilaskäytön lisäksi kämmentietokoneet sopisivat myös poliisi- tai pelastusviranomaisten käyttöön.

- Näillä ei varsinaisesti ole tarkoituksena aiheuttaa haittaa kenellekään. Sotatuotemäärittely tulee siitä, että ne menevät puolustusteollisuudelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja