Nämä ovat sikainfluenssan riskiryhmät

Sikainfluenssan riskiryhmät ovat pitkälti samoja kuin kausi-influenssassakin. Tästä huolimatta neuvontapuhelimien yleisimpiin kysymyksiin kuuluu, olenko riskiryhmäläinen. Asia ei ole täysin selvä ihmisiä rokottaville hoitajillekaan.

Ihmisiä askarruttaa muun muassa se, milloin astma oikeuttaa piikkiin.

- Jos siihen on joko jatkuva tai toistuva lääkitys. Lääkityksessä voi olla joitakin viikkoja taukojakin, rajaa rokotusohjelma yksikön päällikkö Tuija Leino.

Astma on lukumääräisestikin merkittävä sikainfluenssan riskiryhmä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) työskentelevä Leino kertoo, että lääkityksestä on merkki Kela-kortissa.

- Se on helppo tapa osoittaa kuuluvansa riskiryhmään. Pääasiassa rokotukset tehdään omalla terveysasemalla ja siellä on ehkä helposti löydettävissä diagnoosi potilastiedoista.

Usein pitkäaikaissairaat tunnetaan terveysasemilla, koska he käyvät hoidossa säännöllisesti.

- Täytyy olla jollain lailla suurentunut riski saada paha infektio tai keuhkojen ja sydämen kunto on niin huono, että vaikkei saisikaan hirveän korkeakuumeista ja vaarallista tautia, voi silti menehtyä tautiin, perustelee Leino riskiryhmäluokittelua.

Myös jälkitautivaara on riskiryhmäperuste, ja siksi esimerkiksi lääkityksessä, tabletti- tai insuliinilääkityksessä, olevat diabeetikot rokotetaan ennen terveitä.

Lääkäreitä rokotuksiin

Leinon mukaan heille tuli yllätyksenä, että riskiryhmäläisyys herättää vielä paljon kysymyksiä, sillä sikainfluenssan riskiryhmät ovat samat kuin kausi-influenssassakin.

- Ongelmana ehkä on, kun me ohjaamme täältä, on vaikea vetää yksioikoisesti linjoja.

Leino toivoisikin, että kunnat varaisivat isoihin rokotustilaisuuksiin lääkärin, joka seuloisi, ketkä kuuluvat riskiryhmiin tai vaatiiko jonkun sairaus pikaista rokottamista. Nyt hoitajat joutuvat hakemaan vastauksia näihin kysymyksiin myös THL:stä.

THL on nettisivuilleen koonnut riskiryhmiin kuuluvat. Tänään sinne aiotaan lisätä hoitajia varten lääkelistoja, joista näkee esimerkiksi, mikä reuma- tai suolistosairauslääke oikeuttaa piikitykseen etujoukossa. Leino sen sijaan lisää, etteivät lääkkeet ole este rokotteelle.

Sivuille on koottu esimerkiksi vaivoja, jotka eivät ole riski sikainfluenssassa, kuten migreeni ja verenpainetauti.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat