Nämä ovat hidastuvan jäsenyysprosessin riskit Suomelle: "Nato-maiden rivejä voi olla vaikea pitää suorassa niin kauan"

Euroopan hybridiosaamiskeskuksen johtaja: Häiriötekijöiden mahdollisuus kasvaa, jos Nato-prosessi hidastuu 7:20
Näin Teija Tiilikainen arvioi riskiä, että Nato-maiden rivit rakoilevat jäsenyysprosessin pitkittyessä.

Euroopan hybridiosaamiskeskuksessa toivotaan Suomelle mahdollisimman ripeää Nato-välivaihetta. Kansainvälispoliittinen toimintaympäristö voi muuttua, Kiina saattaa alkaa pullistella ja eri Nato-maissa vaalit voivat kääntää ajattelua.

Huhtikuussa jännitettiin asettuuko Unkari poikkiteloin Suomen Nato-haulle, mutta pelko osoittautui ainakin toistaiseksi turhaksi – Unkari päinvastoin tukee Suomen Nato-hakua. 

Nyt toukokuussa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti, ettei Turkki tule puoltamaan Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä. Turkki on vaatinut Suomea ja Ruotsia luovuttamaan 33 henkilöä Turkkiin epäiltynä yhteyksistä terrorismiin. Terroristijärjestöillä Erdogan viittaa kurdijärjestö PKK:hon, jota vastaan Turkki on taistellut vuosikymmeniä. 

Helsingissä toimivan Euroopan hybridiosaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen näkee mahdollisesti pitkälle venähtävässä Nato-prosessissa riskinsä Suomelle. Laitoksen tavoitteena on vahvistaa kokonaisturvallisuutta kansallisesti, Euroopan unionissa ja kansainvälisessä yhteistyössä. 

– Mitä pidemmäksi välivaihe viivästyy, sitä enemmän se tarjoaa vaikuttamismahdollisuuksia niille toimijoille, jotka eivät Suomen liittymisestä pidä. Venäjä ei hyväksy Nato-laajentumista eikä koko Natoa. Venäjän viimeaikaiset kannat Suomea ja Ruotsia ovat kyllä olleet hieman pehmeämpiä.

Sisäpolitiikka voi tehdä rajuja käännöksiä Nato-maissa

Hybridiosaamiskeskuksen johtajan Tiilikaisen mukaan on mahdollista, että Turkin lisäksi jokin muu Nato-maa lähtisi "iltalypsylle". Iltalypsy tarkoittaa omien etujen yhtäkkistä vaatimista strategisissa tilanteissa.

– Tietysti jos prosessi pitkään viivästyy, Nato-maiden rivejä voi olla vaikea pitää suorassa niin kauan.

Tiilikaisen mukaan ajan kuluminen voi tuoda eteen muuttuvia sisäpoliittisia tilanteita eri Nato-maissa. 

– Vaaleja voi tulla eteen ja muuta sen kaltaista problematiikkaa. Myös kansainvälispoliittinen toimintaympäristö, missä eletään, voi muuttua: Venäjän sota Ukrainaa vastaan ja Kiinan suurvaltapullistelu.

Katso videolta, millaisiin hybridiuhkiin suomalaisten on syytä varautua!

Lue myös:

    Uusimmat