Mainos

Nämä ovat 10 haastavinta optista illuusiota!

Hertfordshiren yliopiston psykologian professori Richard Wiseman on viisaana miehenä listannut hänen mielestään maailman kymmenen kiehtovinta aivoja ja silmää haastavinta optista illuusiota, kertoo Dailymail.

Wiseman valitsi kymmenen illuusiota, jotka saavat aivosi ja silmäsi ymmälleen. Kaikkiin illuusioihin ei löydy edes vastausta, miten ja miksi ne toimivat.

1.CHECKER SHADOW– Varjo vain

Tämän illuusion loi Edward H. Adelson, Massachusettsin Teknologian instituutista.Illuusio perustuu leikittelyyn varjolla: kohdat A ja B ovat todellisuudessa samanvärisiä, vaikka silmäsi väittävät jotain aivan muuta! B-neliö on kuvassa lieriön varjon alla, kun A taas paistattelee päiväänsä. Silmäsi ja aivosi näkevät, että nämä neliöt ovat saman harmaan sävyisiä. Silti ne alkavat pohtia, että jos kerta varjossa oleva neliö B heijastaa saman verran valoa kuin varjon ulkopuolella oleva neliö A, sen täytyy paljon vaaleampi! Niinpä aivosi saavat kuvan näyttämään siltä, miltä sen pitäisi näyttää oikeassa elämässäkin.

2.GRID– Ruudukon kilpajuoksua

Alkuperäisen version tästä illuusiosta loi saksalainen pyskologi Ludimar Hermann vuonna 1870.

Kun annat silmiesi liikkua pitkin kuvaa, huomaat mustien pisteiden yhtäkkiä ilmestyvän, sitten katoavan ruudukon risteyskohdissa. Mutta jos keskität katseesi tiettyyn yhteen leikkauskohtaan, jahtaamasi musta piste katoaa.

Tämä illuusio on tätä nykyäkin täysi mysteeri.

3.THATCHER– Ylösalaisin ja alasylöisin

Paronitar ja entinen pääministeri Margareth Thatcher näyttää normaalilta vasemman puoleisissa kuvissa, eikös, vaikka ylösalaisin hän onkin? Mutta odotapas vain, jos sama kuvajainen käännetään ympäri oikeinpäin; naisen kasvot näyttävät kovin irvokkailta. Aivosi nimittäin kääntävät automaattisesti ylösalaisin olevista kasvoista oikeiden kasvojen näköiset – eiväthän ne ole tottuneet ylösalaisin oleviin kasvoihin.

4.TABLETOPS– Vääristyneet pöydät

Stanfordin yliopiston psykologi Roger Shepard loi tämän klassisen illuusion. Nämä kaksi pöytää näyttävät kerta kaikkiaan erilaisilta, mutta todellisuudessa ne ovat täysin identtiset!

Pystysuorat viivat tuppaavat näyttämään pitkiltä, horisontaaliset taas lyhyemmiltä silmissämme. Myös pöytien jalat hämäävät silmiäsi!

5.CAFE WALL– Seinä kaatuu

Vaakasuorat linjat näyttävät kaltevilta, mutta todellisuudessa ne ovat yhtä suuret ja samansuuntaiset.

Aivosi täyttävät aukot, joita nuo mustat ja valkoiset tiilet jättävät väliinsä.

6.LEANING TOWERS– Nojaavat tornit

Illuusio perustuu kahteen identtiseen kuvaan nojaavasta Pisan tornista. Oikean kuvan torni näyttää nojaavan enemmän kuin vasemmanpuoleinen, vaikka kuvat ovat täysin identtiset. Illuusion loi Frederick Kingdom ja tämän kollegat Montrealin McGill yliopistolta.

7.EINSTEIN– Nainen miehen varjossa

Näet kuvassa Albert Eisteinin. Peruutapa taaksepäin ja kuvassa komeileekin viiksekkään herran sijasta viehkeä Marilyn Monroe. Aude Olivian luomus on tehty kolmessa osassa.

Ensimmäikseksi tarvitaan valokuva Monroesta, poistetaan naisen tarkat kasvonpiirteet, kuten rypyt ja tahrat.

Toiseksi tarvitaan kuva Eisteinistä ja poistetaan kuvasta järeästi suun muoto ja nenä.

Lopuksi nämä kuvat laitetaan päällekäin. Koska tarkat piirteet ovat näkyvissä läheisessä kuvassa, kuva näyttää Eisteinilta. Peruuttaessasi vain suoraviivaiset ja järeät piirteet näkyvät, kuvassa koreileekin Monroe.

8.DUCK-RABBIT– Kaksipäinen hirviö?

Ankka vai pupujussi? Ensimmäisenä näet kuvassa varmaan jäniksen, jonka katseensuunta on oikealle. Jos katsot tarkemmin, näet myös ankan, joka katsoo vasemmalle. Mutta koskaan et näe näitä hahmoja samaan aikaan! Tämä alkuperäisen illuusion loi vuonna 1899 psykologi Joseph Jastrow.

9.ROTATING SNAKES– Kiemurtelevat käärmeet

Tämä illuusion loi japanilainen psykologi Akiyoshi Kitaoka from Ritsumeikan Kioton yliopistolta. Kun tuijotat yhtä käärmeen lonkeroa, se on liikkumaton – muut lonkerot sen sijaan alkavat liikkua! Vaikka lonkerot näyttävät liikkuvan, todellisuudessa ne kaikki pysyvät paikallaan.

Edes ekspertit eivät täysin tiedä, miten tämä illuusio toimii.

10. IMPOSSIBLE TRIANGLE– Mahdoton kolmio

Näyttääkö nopista rakennettu kolmio kerrassaan mahdottomalta? Jos kyseistä kuvaa katsottaisiin hivenen eri kantilta, eri kuvakulmasta, näkisit että todellisuudessa tämä kolmio on tehty kolmesta noppalinjasta, jotka ovat aseteltu vieläpä Z-kirjaimen muotoon.

Mahdottoman kolmion kehitti fyysikko Roger Penrose vuonna 1954.

MTV3/Helmi

Lähde: Dailymail.co.uk

Kuva: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.