Nämä 8 virhettä pilaavat kesälomasi

Loman on tarkoitus olla rentouttavaa aikaa. Joskus yhdessäolo kaikista tärkeimpien ihmisten kanssa voi koitua hankalaksi. Tähän vaikuttaa liika suunnitelmallisuus ja aikatauluttaminen. Poimi vinkit onnistuneeseen lomaan.

Loma on tärkeää aikaa parisuhteille ja perheille. Silloin on hyvä ottaa ja antaa aikaa läheisimmille ihmisille. Kolikon kääntöpuolena paineet voivat myös kasaantua lomalla. Tärkeää on muistaa olla armollinen itselleen ja toisille lomalaisille. Turha suunnitelmallisuus kannattaa jättää arkeen. Työterveyslaitos muistuttaa välttämään seuraavia virheitä kesälomalla.

1. Lepääminen vain kesällä

Jos tapanasi on tehdä töitä myös iltaisin ja viikonloppuisin, on syytä rauhoittaa elämää jo ennen lomaa. Pelkkä kesäloma ei riitä, jos lomanviettoon lähtee ylikierroksilla. Ala valmistautua lomaan ajoissa, hoida to do -listat valmiiksi jo päiviä ennen varsinaisen loman alkua. Näin pääset lomanviettoon sutjakkaammin. Pahinta on, jos joudut lomalle lähtiessäsi miettimään, mitä vielä jäi tekemättä. Suorituskyvyn ja terveyden kannalta levon ja työn tulee olla tasapainossa muulloinkin, pelkkä kesäloma ei riitä.

2. Liika improvisointi

Virkistävää lomaa on hankala saada aikaan, jos sitä ei suunnittele yhtään. Loma kannattaakin suunnitella väljästi niin, että pääpiirteet lomasuunnitelmille ovat kunnossa.

3. Täysi kalenteri

Vältä kuitenkin aivan täyttä kalenteria. Pakkoaikatauluista on päästävä lomalla eroon, vaikka se tuntuisi pelottavaltakin. Kannattaa tehdä mieluisia puuhia omassa tahdissa.

4. Työputkesta suin päin lomalle

Lomalle lähtöä kannattaa jonkin verran valmistella. Lomallelähdön rituaalit, kuten työpöydän putsaus, ovat tärkeitä rituaaleja lomaan valmistautumisessa.

5. Työpuhelin/tietokone mukaan laiturille

Loman idea oli irrottautua työasioista, muistatko? Irrottautumisen tarkoitus on auttaa palautumaan henkisesti työn rasituksista. Älä siis raahaa työasioitasi mökkilaiturille tai -terassille. Pidä huoli siitä, että sähköpostin lomavastaaja on päällä. Sulje välillä puhelin kokonaan.

6. Ongelmat maton alle

Ongelmat saattavat kärjistyä lomalla ja Työterveyslaitoksen mukaan perheneuvolat pullistelevat väkeä loman jälkeen. Lähipiirin ongelmat tulevat esiin myös lomalla. Käsittele asioita, kuulostele ongelmiasi ja pyydä tarvittaessa apua.

7. Terassilla aina

Lomalla alkoholinkulutus lisääntyy helposti ja huomaamatta. Kohtuullinen käyttö voi kuulua virkistävään lomaan, mutta omia tottumuksiaan kannattaa tarkastella, jos aiemmilta kesiltä on kokemusta liikakäytöstä ja loman jälkeisestä väsymyksestä.

8. Loma vasta ensi vuonna

Yrittäjiltä jäävät helposti lomat pitämättä. On muistettava, että lomalla on työsuojelullinen merkitys. Vaikka työ tuntuisi erityisen antoisalta, loma on pidettävä. Pidä huoli siitä, että lomasi on tarpeeksi pitkä, jotta ehdit kunnolla irtaantua arjesta.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja