Mainos

Nälkäpäivän tarkoitus on lahjoittajille epäselvä

Nälkäpäivä on perinteisesti herättänyt suomalaiset auttamaan ja lahjoittamaan lompakosta löytyvän ylimääräisen rahan hyväntekeväisyyteen. Moni antaa itselleen ylimääräiset rahat, mutta vielä on niitäkin, jotka elävät vanhan perinteen mukaan: Nälkäpäivänä syödään itse vähemmän ja annetaan säästynyt raha yhteiseen hyvään.

Kyselykierros Helsingin keskustassa osoittaa, että ihmiset luottavat nälkäpäivään ja ainakin aikovat lahjoittaa siihen jotain.

- Uskon vahvasti, että Nälkäpäivä on jo brändi. Aikaisemmin saimme paljon kyselyitä siitä mihin raha menee, mutta nykyisin vähemmän. Ihmiset tietävät, että maailma on täynnä katastrofeja ja niihin tarvitaan apua, sanoo Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan keräyspäällikkö Nanna Katavisto.

Nälkäpäivänä Suomen Punainen Risti kerää varoja katastrofirahastoon, josta apua voidaan jakaa nopeasti sitä tarvitseville, joko kotimaan tai ulkomaan kohteisiin. Tämä ei kuitenkaan tunnu olevan selvää lahjoittajille.

- Annan rahaa, mutta en itse asiassa tiedä mihin rahat menevät. Ajattelin kysyä tuosta kerääjältä, sanoo keski-ikäinen mies.

- Ajattelin antaa rahaa, kun on kerran juhlavuosikin. Joka vuosi en ole antanut, mutta aina joskus, sanoo keski-ikäinen nainen.

- Aion antaa rahaa, mutta vielä en ole kerääjiä nähnyt. Huono omatunto saa lahjoittamaan. Itse asiassa en kyllä tiedä tarkkaan mihin rahat menevät, osaatko sä kertoa?, nuori nainen kysyy toimittajalta.

- Annoin juuri äsken, kun se menee hyvään tarkoitukseen. Eikös se käytetä erilaisten katastrofien hoitoon, aina kun tarvitaan maailmalla apua? sanoo nuori mies.

- Veripalvelun epäselvyydet eivät varsinaisesti vaikuta, mutta kyllähän se aina laittaa ajattelemaan asiaa. Olen kuitenkin tottunut siihen, että Veripalvelukin on ollut hyvällä asialla, mies jatkaa.

- Voisin periaatteessa antaa rahaa, kun ilmeisesti tarvetta on olemassa, vanhempi mies sanoo.

- Yhteinen hyvä pistää laittamaan rahaa. Nyt en kyllä osaa yhtään sanoa, mihin nämä rahat menevät, nuori nainen sanoo.

- Aion antaa rahaa, mutta en kyllä ole edes huomannut, että keräys on alkanut. Kyllä tällaiset perinteiset keräykset herättävät eikä se paljoa maksa laittaa muutama kolikko sinne lippaaseen. En kyllä tiedä yhtään mihin tänä vuonna keräysrahat menevät - Haitiin?, nuori nainen pohtii.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.